Häggblomsvinäger – försommar på flaska

22 maj, 2017
häggblomsvinäger-maj17

Efter denna långa, torra och isande kalla vår händer det. På ett dygn rasar försommaren in och allt blommar. Hela min lilla stad doftar hägg. Ett sinnesminne som går att buteljera. Vi gör häggblomsvinäger! Välkommen in i köket!

Det ligger verkligen i luften. En distinkt och så efterlängtad doft av hägg.  Blommorna hänger i klasar som inte alls ser bekymrade ut över återkommande minusgrader tills bara för någon vecka sedan.

Jag vet att det är bråttom, blomningen är snabbt förbi om värmen håller i sig.  Själva skörden är blixtsnabb. Och sedan följer en lång terapeutisk stund när alla blommorna ska klippas från klasarna.

Enklast tycker jag att det är med en liten riktigt skarp sax.  Får man bara in tekniken så kan blommorna liksom repas av med saxen. Men slarva inte. Det är viktigt att bara blommorna följer med i vinägern eftersom de gröna delarna innehåller en del bitterämnen. En smak som följer många vilda växter mer eller mindre.

häggblomsvinäger-maj17
Plötsligt exploderar försommaren och jag kastar mig ut för att samla doft- och smakminnen.
häggblomsvinäger-maj17
Häggen har, precis som många vilda växter, en hel del bitterämnen i vissa delar. Den lätt parfymerade smaken av hägg framträder om blommorna klipps av från stjälken. Tidskrävande, men jag ser det som en stunds koncentrerad försommar. Vi är verkligen där. Den doften talar tydligt.

Beska är en av de fem grundsmakerna och den många ryggar för, men vill ni lära mer och våga testa så har jag ett tips. Det finns ett par riktigt bra radioprogram som handlar om de bittra smakerna.

Dels Morbror Mathias mat, där en av landets absoluta mästerkockar Mathias Dahlgren går igenom grundsmakerna med sin systerdotter. Länk till avsnittet som handlar om beska har du här.

I Programmet Meny har beskan också ett eget avsnitt. Tomas Tengby gör en djupdykning i smaken som var fjärde ryggar för. Lyssna på det via länken här. Ett perfekt sällskap under tiden när du klipper dina häggblommor.

Smaken av den färdiga vinägern drar lite åt fint parfymerad mandel. Mycket gott till sommarens sallader. Underbart också att plocka fram sedan när försommaren sedan länge dragit vidare. Men det tänker vi inte på nu. Det ligger en hel evighet bort. Eller hur?!

Är du nyfiken på fler vilda växter att plocka hem till köket så finns det ett inlägg på det temat vid länken här. 

Nu  dags för vår blommiga vinäger. Såhär går det till:

Häggblomsvinäger

  • 30 klasar häggblommor
  • 2 ½ dl vitvinsvinäger

Gör såhär

  1. Klipp blommorna av klasarna.  Lyssna på något trevligt och var noggrann.
  2. Lägg blommorna i en burk och häll på vinägern. Se till att blommorna ligger under ytan. Ett trick är att lägga en vattenfylld plastpåse över blommorna i burken. Låt stå i rumstemperatur i en vecka.
  3. Sila bort blommorna och passa på att strö några över en sallad. Lägg gärna också några lindblomsblad i salladen. De ska vara alldeles nyutsprungna och lite glansigt ludna. Smaken är mild och fin.

Har du frågor eller egna matidéer att dela så är du hjärtligt välkommen med en kommentar. Hälsar Kat : )

Kryddor med smak av citron
Ärthummus - en grön, skön röra