Havreotto med sparris – tänk om, tänk nytt

18 maj, 2023
skogtillbord-havreotto-sparris-maj23

Havreotto med sparris– hur konstigt låter det? Men jag lovar. Hur bra som helst! Välkommen in i köket!

Det är lätt att fastna i tänket. Fråga någon vad de associerar med havre och du får svar som hästkäk, vajande sädesfält, julkärvar, morgongröt och sylt. Sen tar det stopp. Eller ja, havremjölk kanske, men här kommer en helt annan variant. Nu blir det en havreotto med risotto som förebild.

Idag handlar det om havrekross, alltså inte gryn. Det är precis som det låter, havren skalas, behandlas i ånga och klipps i bitar. Ingenting tillförs eller tas bort. Och havre är gott precis som det är.

skogtillbord-havreotto-sparris-maj23
Havreotto görs på krossad havre eller steel cut oats som det heter på engelska. Definitivt en råvara att lägga på minnet. Passar mycket och blir helt suvären gröt.

Gryn tillagas på någon minut, men krosset är hårdare och behöver lite mer tid. Strukturen finns kvar och det ger en perfekt konsistens till min havreotto.

Kanske känns det konstigt att göra en salt rätt av något som förknippas med sylt, men inte alls. I grunden har havre en neutral, mild lite nötig smak som går att kombinera på många sätt.

Mitt mattänk har alltid god smak som prio, men visst är det en bonus med närodlat och hälsofördelar. Havre är en kolesterolsänkare av rang och det är faktiskt bevisat : )

Jag vill ha den med en smak av primörer och plockade rejält med sparris och gräslök. God buljong, eventuellt en skvätt vitt vin, lagrad ost och en klick smör behövs dessutom. Och såhär går det till.

Havreotto med sparris

2 portioner

1 schalottenlök

1 ½ dl havrekross

4 – 5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

(eventuellt ½ dl vitt vin)

1 knippa sparris

1/2 knippa gräslök

1 dl lagrad ost, riven

1 klick smör

  1. Hacka löken fint och svetta den i en kastrull med olja eller smör.
  2. Rör ner havrekrosset och häll på vin om du vill ha det tillsammans med drygt hälften av buljongen. Rör om och låt småputtra. Fyll på med mer buljong allt eftersom vätskan kokar in.
  3. Koka upp saltat vatten i en kastrull. Bryt av nedersta delen av sparrisstjälkarna och skiva stjälkarna tunt, men lämna knopparna hela. Koka sparrisen så att den har en viss spänst kvar. Häll av.
  4. Skär gräslöken fint.
  5. Smaka av havrekrosset efter 10 minuter. Det ska vara tillagat, men absolut ha en kärna kvar. Det får inte bli gröt. Känns den fortfarande för hård är det bara att späda med mer buljong och koka till den känns bra. Havreotto ska precis som risotto vara lösare än man tror. Vi vill definitivt inte ha den stabbig.
  6. När du är nöjd tar du den från spisen och rör ner osten och en klick smör tillsammans med gräslök och nästan all sparris. Lägg upp i tallrikar och lägg några fina sparrisknoppar på toppen.

Vill du kika på ett VM-vinnande grötrecept med havrekross så hittar du det vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Chimichurri och andra grillvänliga röror
Rabarber, lax och sparris till Kristi himmelsfärd