Herr kantarell i nytt sällskap

3 oktober, 2016
Kategori:
kantarellmacka

Kantarell bara smörstekt. Kantarell och grädde. Kantarell och schalottenlök. Gamla godingar som vi känner igen, eller hur!? Men även om Herr kantarell klarar sig bra nästan helt själv så är han inte alls osocial. Där finns potential att bonda med nya, oväntade kompanjoner. Välkommen in i köket!

Jag förespråkar ofta det enkla och predikar att du ska våga lita på råvarans egen smak. Men ibland vill jag mer. För att det är kul att testa. För att man ibland hittar oväntat bra kombinationer som gör att det som redan är bra visar upp andra sidor och blir lite mer.

Kantareller är ju på ett sätt nog i sig själva. En klick smör lite salt och en stekpanna. Ja, ni fattar, det räcker långt. Men nu har jag experimenterat och hittade lite roligt sällskap.

Jag hade beställt lufttorkad skinka från en lokal chark. Men det bidde ingen skinka, utan istället fick jag en fin bit varmrökt sidfläsk. Den var mild och finstämd i smaken, inte alls hårdrökt. Inte vad jag hade tänkt, men bra ändå.

Där stod jag nu med en korg kantareller och en bit fläsk. God lagrad ost fanns hemma tillsammans med en rejäl bit surdegsbröd. Då kom jag ihåg att någon sagt att dill och kantarell, mmm. Och så fick det bli.

Känner ni igen det? Det börjar med en ingrediens och så bygger det på, som pusselbitar  en efter en. Kantarell, rökt fläsk, ost, bröd, dill och sista biten lade jag med en touch av vitlök.

kantarellmacka, galleri
Ofta är det allra enklaste bäst, men visst är det kul att testa nya smakkombinationer. Den stekta kantarellen får sällskap av dil, tunna, milda skivor varmrökt fläsk och lagrad ost. En riktig fullträff!

Det här är inget exakt recept utan mer ett förslag, lite inspiration och en uppmaning att sätta fart på fantasin och våga prova. Såhär gick det till:

Herr kantarell i nytt sällskap

  • Kantareller
  • Grädde
  • Lagrad ost, t.ex. västerbotten
  • Dill
  • Salt & peppar
  • Surdegsbröd
  • Vitlök
  • Tunna skivor varmrökt fläsk eller lufttorkad skinka

Gör såhär

  1. Rensa kantarellerna och riv eller skär i bitar. Stek i smör. Häll på en skvätt grädde som får koka in till en krämig konsistens. Riv lite ost och rör i. Smaka av med salt och peppar. Plocka generöst med dillvippor över.
  2. Stek brödskivorna vackert gyllenbruna. Raspa lite vitlök över skivorna. Lägg fläsk eller skinka på brödet. Skeda kantarellblandnigen över. Ät och fundera lite över det där med kantarell och dill. Gott, eller hur!

Vill du ha mer exakta kantarelltips så finns det ett inlägg vid blå länken här som borde passa fint.

Och imorgon är det tadaa, kanelbullens dag! Ha skrattar ni som vet att jag är en usel bagare. Och just det kommer morgondagens inlägg att handla om. Det blir en samling av de allra bästa bagarnas bästa bulltips. Vi ska bli bullexperter! Kika in imorgon så får du veta mer.

Har du en matidé fler borde känna till? Eller en fråga att ställa? Enkelt lämna en kommentar så svarar jag direkt! Hälsar Kat : )

Kanelbullar - bulldagens bästa tips
Allt om din söndagsstek