Heta smaker i snabb färswok
Mycket smak är helt rätt. Sälta, sötma, syra och umami i koncentration. Till detta adderas hetta och intensiva smaker från vitlök och ingefära. Wow, inte en smaklök får vila. Och det är skönt att veta exakt vad man stoppar i familj och vänner. Ingenting döljer sig bakom E-nummer och beteckningar man måste googla för att förstå. Välkommen in i köket!
De flesta matlagare har ett par, tre rätter för dagar utan inspiration. När köket känns lite trist. När man har bråttom. När man känner sig hängig och idéfattig. Alla vet, vi har varit där. Och hur det än är så kommer ropet: Vad blir det till middag?
Hämtmat, visst, men jag har ett par stående alternativ för sådana dagar. Och här är ett.
Det bygger på mycket smak. Och på schyssta råvaror. Jag gör en kryddsås som hälls över snabbfräst färs eller skav. Ungefär som tacokrydda som åker i mot slutet av färsfräset.
Förutom köttet rymmer pannan lite strimlad kål, tunna äppelklyftor och skivad lök.
Till den wokliknande rätten serveras ris och alltihop tar femton, högst tjugo minuter att fixa. En klick grekisk yoghurt kan man kanske också tänka sig på toppen.
Och såhär går det till
Färswok med heta smaker (4 -6 pers)
Kryddig sås
- 1 dl soja
- 1 msk råsocker
- ¾ dl äppelmos
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 msk färskriven ingefära
- 1 finriven vitlöksklyfta
- ½ färsk chili finhackad (kolla hur het din chili är och avgör mängd utifrån det)
- rosmarin, ett par kvistar finhackad färsk, el ½ tsk torkad
Färsfräset
- 500 g färs eller skav, jag kör med vilt, men nöt- eller blandfärs funkar lika bra . Säkert lamm också.
- kål av något slag savoj, bryssel, grön, svart, vit eller röd
- äpple
- lök
Hur mycket kål, äpple och lök? Så mycket det går åt. Du vet bäst.
Gör såhär
- Börja med att blanda alla ingredienserna till kryddsåsen.
- Strimla eller skär kålen i bitar beroende på sort. Halvera äpplet, ta bort kärnhuset och skär i klyftor. Skala och skiva löken.
- Fräs färs eller skav i en panna. Lägg i grönsakerna som får steka med en kort stund. Häll på hälften av såsen som får koka in. Smaka av och häll på ytterligare sås så att smakerna sitter och det inte blir för salt eller starkt.
- Servera med ris.
Frågor på det? Eller kanske på något helt annat matrelaterat? Fråga eller eget tips, eller annat matprat har sitt perfekta forum i kommentarsfältet här på sidan. Skriv och jag finns på plats för att svara. Hälsar Kat : )
0 kommentarer