Inlagda fläderblommor

26 juni, 2023
skogtillbord-inlagda fläderblommor-juni23

Inlagda fläderblommor –  När saften är kokad hittar jag ett nytt sätt att fånga och bevara den ljuvliga doften. Välkommen in i köket!

Doften av fläder är så speciell. Den är sin egen, ingenting kan jämföras. Varje år kokar jag saft utan att egentligen vara någon saftdrickare. Barnen är nöjda, men jag funderar på vad annat man skulle kunna göra med den juniblommiga doften.

Då hittar jag ett recept. Ett att lita på från kockarnas kock, Mathias Dahlgren. Stort tack för det!

Jag tänker mig att det kan passa till lite asiatiska smaker. Tänk en sallad med gurka, avokado, chili, lök och citrus. Något krispigt blad och koriander. Och till sist det där lilla blommiga stinget av picklat. Bara en aning så att man stannar upp och undrar – oj, vad var det där?

Eller kanske till en melonsallad, med lätt syrlig färsk ost. Eller varför inte till en tartar på rimmad lax? Vad tror ni? Ja, vi får experimentera oss fram till något fantastiskt.

Receptet är föredömligt enkelt och finns tillsammans med en stor mängd fantastiska vegetariska recept i Mathias bok Rutabaga.

Inlagda fläderblommor

fläderblommor (jag använde 10 klasar)

en del ättika (jag körde på 1 dl av varje)

en del socker

en del vatten

steriliserad burk (diska och lägg i ugnen på 100 grader minst 10 minuter)

  1. Skölj och ansa blommorna. Jag klippte dem i små klasar från den stora stjälken.
  2. Lägg blommorna i burken. Koka upp lagen och häll den het över blommorna. Lagen ska täcka. Vänd burken upp och ner så att den heta vätskan når överallt. En extra försäkring om att inga bakterier finns kvar.
  3. Förvara i kyl.

Lagen kommer att ta smak av blommorna och kan användas som smaksättning i såser både varma och kalla. Flädern brukar inte spara på krutet så blommorna räcker garanterat både till saft och inläggning. Recept på saft finns vid länken här.  Allt gott! Hälsar Kat : )

Junisådd - Inte alls för sent
Midsommarmat i massor