Kanelbulletips – favorit i repris
Kanelbulles dag! För mig som hopplös bagare var den en ständig katastrof tills jag tog tag i min outvecklade bullbakarsida och samlade tipsen. De allra bästa. Jag tänkte att vi tar det en gång till. En favorit i repris för den som är total novis och för den som vill uppdatera bullkonsterna med en rad kanelbulletips. Välkommen in i köket!
Tipsen är ett hopplock från de skickligaste sockerbagarna. Ingen nämnd ingen glömd. Men tack i alla fall alla ni mästare som delar era goda råd!
De mest avancerade varianterna med fördegar och surdegar lämnar vi till en annan gång. Jag tänker att baktiden ska bli rimlig. Bulldagen är ju trots allt idag.
Kanonbra kanelbulletips – en checklista
- Bara bra ingredienser. Välj riktigt smör och ett vetemjöl med hög glutenhalt, exempelvis specialmjöl. Och bry dig inte om specialjäst för söta degar. Den snabbar på jäsningen, men bullarna blir godare om de istället får lite extra tid.
- Smält inte smöret till degen. Smält smör tynger och drar vätska. Använd istället rumsvarmt smör för att få en luftig deg.
- Du behöver inte värma degvätskan. Degen mår bra av att mogna och behöver hellre tid än extra värme.
- Arbeta degen mycket mer än du tror. Upp till 20 min i bakmaskin. Den färdiga degen ska vara glansig och elastisk.
- Blanda fyllningen med lite vetemjöl så håller den ihop och rinner inte iväg.
- Bred på mycket fyllning. Ett rejält lager!
- Det finns många olika former att välja på, men jag gör såklart den enklaste snäckan. För att den ska bli bra ska degplattan inte bara rullas ihop utan sträckas lite hela tiden så att det blir en tight rulle med lite spänning i degen.
- När degplattan är ihoprullad och skuren i bitar ska änden på varje bulle vikas in på undersidan innan den ställs på plåten.
- Vill du pensla bullarna med ägg så kan du blanda de uppvispade ägget med en aning vatten och lite salt. Saltet gör äggsmeten helt jämn och lätthanterlig. För att få en riktigt fin yta kan du vänta en stund efter första penslingen och köra ett varv till.
- Vill du ha nötter på bullarna ska de på efter äggpensling men innan gräddningen.
- Bullarna vill ha en lugn plats att jäsa på. En aning värme och lite fukt gör att de jäser bra. Ett tips är att sätta in de i en kall ugn tillsammans med en kastrull hett vatten.
- Låt bullarna jäsa till dubbel storlek och låt det ta den tid det tar. Tid är svårt att ange eftersom det bland annat beror på hur varmt de står.
- Jag kommer att baka en långpanna fylld med bullar, men bakar du bullarna en och en så kan du kika i botten på en av bullarna för att se om de är klara. De ska ha samma färg under som ovanpå.
- Vill du ha en extrablank yta som håller bullen saftig kan du pensla de heta nyuttagna bullarna med sockerlag. Det ska riktigt fräsa om bullarna. Passa också på att strö pärlsocker över bullarna precis efter lagen.
Om jag nu har samlat bästa tipsen så krävs det i alla fall ett visst hantverk att baka ut bullarna till fin form och eftersom jag i detta till slut står ensam tänker jag långpanna. Det är en sorts garanti för att bullarna inte helt förlorar formen. De håller liksom varandra i schack under gräddningen.
Och här kommer receptet. Något omarbetat från vännen N. Och såhär går det till:
Kanelbullar i långpanna
Degen
- 12 dl vetemjöl, gärna special
- 3 dl mjölk
- 100g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- ½ paket jäst
- 1 ¼ dl strösocker
- 1 ½ tsk salt
- 2 msk grovkrossade kardemummakärnor
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 250 g rumsvarmt smör
- ¾ dl socker
- 2 msk kanel
- 1 msk vetemjöl
On top steg 1
- Ägg till pensling
On top steg 2
- 1 dl socker
- 1 dl vatten
- pärlsocker
- Lägg alla ingredienserna till degen i en degblandare och kör länge. Femton till tjugo minuter på mellanläge behöver degen för att bli seg och blank.
- Ta degen ur bunken och låt den vila under duk en halvtimme. Då släpper spänningar i degen och den blir lätt att kavla ut. Blanda i socker, kanel och vetemjöl.
- När degen vilar får du tid att göra fyllningen. Riv mandelmassan och blanda den med smör lie i taget
- Kavla ut degen till en 3 mm tjock rektangel. Bred över fyllningen i ett jämnt lager ända ut i kanterna. Rulla ihop degen. Rulla och spänn, rulla och spänn till en fast rulle.
- Lägg rullen med skarven neråt och skär den sedan i tjugo lika stora bitar. Vill du grädda bullarna i långpanna så ska den vara 30 * 40 cm. Lägg papper i formen och placera ut bullarna glest i fyra rader med fem stycken i varje rad. Vik in änden på varje snäcka så att den ligger neråt, under bullen.
- Jäs i kall ugn till dubbel storlek. Ställ eventuellt in hett vatten för lite värme och fukt.
- Ta ut de jästa bullarna. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg och strö mandelspån på alla eller några.
- Sätt in bullarna och sänk värmen till 200 grader. Grädda bullarna i 15-18 minuter.
- Koka upp socker och vatten. Ta ut plåten och pensla genast med den heta sockerlagen. Strö pärlsocker över bullarna.
Efter detta är det bara att hugga in och fira dagen riktigt rejält. För det är kanelbullen verkligen värd! Mer om kanelbullar och varianter på dem hittar du vid länken om kanelbulle-kladdkaka här. Kika också på inlägget som handlar om hur du gör en lyxig efterrätt av gamla kanelbullar. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer