Kimchi – en snabbvariant

9 februari, 2017
kimchi

I min värld har salladskål varit höjden av tristess. Vem bryr sig? Varför finns den ens? Men jag tar tillbaka allt. Salladskålen har en högre mening och jag är för alltid omvänd. Låt mig få presentera kimchi i en snabbvariant. Välkommen in i köket!

Jodå, visst har jag ätit den koreanska specialiteten kimchi och verkligen gillat det. Men någon egen har det aldrig blivit och konstigt nog har jag inte riktigt kopplat sambandet mellan de anonyma huvudena i grönsaksdisken och delikatessen från Korea.

Jag har sett på salladskålen som ett ingenting. Dissat den helt enkelt. Men nu vet jag bättre. Och allt började med att jag ramlade på en expert. Plötsligt var hon där på skärmen, Maangchi. Och jag blir sittande i timmar för att se inlägg efter inlägg i hennes youtubekanal. En koreansk matlagare av stora mått.

Kimchi äter man oftast som fermenterad, eller syrad. Den görs och äts först sedan syrningsprocessen satt igång efter dagar eller veckor. Men min nyfunna kimchispecialist avslutar sin tillagningssession med att servera sig själv en portion färsk kimchi. Helt nygjord alltså.

kimchi
Lite småtrist. Ingenting att jubla över, tills en dag när det vandrar in ett besök från Korea i köket och bilden av salladskål ändrar karaktär radikalt.
kimchi
Salladskålen ska sköljas, saltas och vändas som ett spädbarn innan den omsluts av en kryddhet röra. Kimch ska naturligtvis gärna fermenteras, men idag struntar vi i det och äter den direkt. Helt i sin ordning säger min nyfunna expert Maangchi.
kimchi
Röran är röd av chiliflakes och det bränner lite i fingrarna när vi ser till att bladen är helt täckta också mellan varje blad.

Maangchi är mycket autentisk i sin matlagning och jag tar det här som ett tecken på att det kan gå till såhär i de koreanska köken. En liten del av hela kimchiomgången får bli snabbmat. Och jag kan inte vänta en sekund. Det blir koreanskt till middag.

Men jag kommer att fuska lite. Jag gör en förenklad variant, men vill du göra din kimchi efter originalreceptet så leta upp henne på nätet maangchi.com. Där finns dessutom en mängd andra recept på het koreansk mat.

De flesta av ingredienserna finns i vilken livsmedelsaffär som helst. Det enda som kan ställa till det är chiliflaksen. Chili används flitigt i Korea och av en speciell sort, chilipulvret heter kodjokaro.

Pulvret är hett, men också fruktigt i smaken och mer smakrikt än många andra sorters chiliflakes. Hett som sagt men jag tror ändå att det är något mildare än många andra sorter. Hittar du inte rätt sort så är mitt tips att minska något på mängden chili för säkerhets skull. Jag kan tänka mig att chilipastan sambal oelek kan fungera som ett alternativ.

Listan på ingredienser kan se hiskelig ut men en hel del av grejerna har du säkert redan hemma. Och är du minsta intresserad av att laga koreanskt så kan man säga att ingredienserna ofta återkommer.  Både kryddorna och kryddsåserna syns om och omigen i recept från Korea. Och det är inga direkta färskvaror utan grejer som håller under lång tid.

Jag kallar den här kimchin för snabb men allting är relativt och snabbmat det här fallet betyder minst 1 ½ timma. Supersnabbt dock om man jämför med minst en vecka eller två som det tar att fermentera.

Ingenting att vänta på vi kör:

Kimchi som snabbmat

  • 1 huvud salladskål
  • 1 dl havssalt
  • 1 morot
  • 1 bit rättika, lika mycket som moroten, kan uteslutas
  • 3 salladslökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk chili, helst koreansk, gochugaru
  • 1 msk socker
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 4 msk ljus soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk sesamolja

Gör såhär

  1. Börja med att skära kålen på längden i klyftor. Halvera först och klyfta varje halva i fyra delar. Lägg kålen i en stor bunke eller direkt i rengjord diskho. Låt kranen strila kallvatten över medan du tittar genom kålen och ser till att den är helt ren.
  2. Ta upp, skaka av vattnet och lägg i ett kärl för saltning. Häll saltet över bladen och försök se till att det kommer åt överallt. Låt salladskålen ligga i rumstemperatur och vänd runt den i kärlet varje halvtimme i 1 ½ timma. Under tiden har du lite hacka och blanda att ägna dig åt.
  3. Skala och skiva morot och rättika. Hittar du inte rättika så kan den uteslutas. Skiva rotfrukterna tunt, moroten kan skivas på snedden. Lägg bitarna omlott som på bilden och skär tändstickstjocka bitar. En av bilderna visar hur.
  4. Skär salladslöken i tunna ringar. Skala och hacka vitlöken mycket fint. Blanda morot och rättika med övriga ingredienser.
  5. Nu ska salladskålen sköljas noga igen. Ta upp, skaka av och rulla in i en handduk för att få bort det mesta av vattnet.
  6. Fyll dina salladskålsklyftor med blandningen av kryddor, lök och rotsaker. Se till att röran kommer åt överallt, mellan varje blad. Kika gärna på bilden så blir det tydligt.
  7. Packa din kimchi i en skål och ät direkt eller låt stå någon timma.

 

Idén med kimchi är annars att den ska fermenteras, syras under en längre tid. Då utveckalas smaken och en massa fina mjölksyrabakterier får chans att växa till. Jag tror absolut att den här varianten fungerar fint att fermentera, men eftersom jag inte hunnit testa själv så kan jag inte lämna någon garanti.

Vanlig surkål som är en annan produkt av fermentering har jag gjort här på bloggen och är du nyfiken så finns det mer att läsa i inlägget vid blå länken här.

Frågor på det? Eller på något annat matigt? Kanske har du egna tips att dela om kimchi och det koreanska köket? Gör gärna det! Kommentarsfältet är ditt och jag svarar direkt! Hälsar Kat : )

Upprorisk spenat på macka
Apelsinsallad - bästa tiden är nu