Fina Ks knapriga nötkrokant

24 september, 2016
Kategori:
nötkrokant

Jag måste alltid hitta det enklaste. I alla fall när det kommer till socker. Socker är knepigt, särskilt i kombination med värme. Det är något med kemin i det där som inte riktigt vill sig. Men jag blir bättre och idag kommer ett sockerprov i form av nötkrokant. Välkommen in i köket!

Det finns en tanke med krokanten. Jag tänker mig att den kan passa fint till glassen jag tipsade om häromdagen. Den superenkla blåbärsglassen. Krämig och ljuvlig på bara tre ingredienser. Kika gärna på det inlägget här. Tillsammans kan de bli en rätt skaplig dessert.

Vill man inte göra den så kan man ta vilken annan glass som helst som behöver ett lite knaprigt sällskap. Krokant ska nämligen vara hård och kunna krossas till skillnad från kola som har liknande ingredienser. Krokanten blir verkligen en perfekt kontrast till den mjuka, kalla glassen.

Är man inte alls på glasshumör så är det ju lördag idag. Säger inget mer.

 

nötkrokant
Sötsaker, inte min mest största talang i köket. Men jag blir bättre. Det knastrar precis som det ska om krokanten och den har en fin smak av nötter, lite kolatoner och en aning kanel. Gott till glass eller bara att knapra på.

Och det här är så enkelt att inte ens jag kan misslyckas.   Men såklart är inte receptet mitt utan vännen Finas. Lätt som en plätt och såhär går det till:

Finas nötkrokant

  • 25 g smör
  • 100 g ljus sirap
  • 1 ½ dl brunt socker, rörsocker, farinsocker, eller ljust muscovadosocker
  • 1 krm kanel
  • 125 g grovt hackade hasselnötter

Gör såhär

  1. Lägg smör, sirap och socker i en kastrull. Sjud i fem minuter. Helst utan att röra för mycket eftersom sockret då kan kristallisera sig och krokanten får en smulig konsistens istället för att bli glasklar och stenhård.
  2. Tillsätt kanel och nötter. Sjud ytterligare ca 4 minuter innan du häller upp smeten på ett bakplåtspapper. Vill dy ha den i jämna bitar ska den skäras innan den stelnat, annars väntar du till det blir en blank hård kaka som kan brytas eller krossas i lagom stora bitar att servera exempelvis till glass.

Har du något fiffigt mattips att dela? Kanske något som kan underlätta köksarbetet för en usel sockerbagare. Eller vill du ställa en fråga? Ta chansen och lämna en kommentar så svarar jag direkt. Hälsar Kat : )

Äpplets dag - alla dagar
Skördesallad - sista rycket