Kombucha del 1 – trendig hälsodryck

11 juli, 2017
Kategori:
kombucha-juli17

Plötsligt ser jag den överallt. Kombucha, drycken som tillskrivs nästan magisk kraft att hela och skänka energi. Den är en del av probiotikahajpen, som kanske håller på att övergå från trend till vardag. Hälsosamt och verkligen mycket gott. Vad jag snackar om? Följ med så får du veta mer. Välkommen in i köket!

Probiotika, hälsobringande och energigivande. Men vad är det egentligen? Det handlar om levande bakterie- och jästkulturer som främjar immunförsvar och tarmflora. Nyttiga mikrober som antingen finns naturligt på olika råvaror eller som tillförs. Själva processen kallas fermentering.

Det som presenteras nästan som en nyhet är egentligen urgammal kunskap och vi hittar probiotiska produkter i varje mataffär. Yoghurt, fil och surkål är gamla godingar som står i var mans kyl.

Men nu kommer det nytt. Dessutom sådant som du kan brygga själv i köket hemma. Till exempel just Kombucha som är en tedryck. Ny för oss men den har egentligen en flertusenårig historia. Ursprunget är asiatiskt och där går drycken under namnet ”Livets elexir”.

Kombucha lanseras som en verklig hälsodryck. Jag tycker att det där med hälsoråd är knepigt. Det finns nästan alltid för och emot, men när det kommer till probiotika talar en hel del för. Tarmhälsan är verkligen mycket viktig, det är en samlad vetenskapskår överens om. Probiotika stärker tarmfloran som boostar immunförsvaret. God hälsa startar i magen. Ingen protest.

kombucha-juli17
Kombucha, en probiotisk dryck för hälsan. Och för att den är så god! Jag har en hel rad med beduinliknande duktäckta burkar med miljarder av vänligt sinnade och nyttiga mikrober.
kombucha-juli17
Inte vacker, men inget att förfasas över. En SCOBY är en kolonibildning av välgörande mikrober som förädlar teet med en hel mängd nyttiga ämnen och dessutom god smak.

Hur det är med allt det andra, löften om postiva effekter på hud och hår, om sänkt blodtryck, om minskad ledvärk, om viktnedgång, om bättre sömn och om mycket mer törs jag inget lova. Men många vittnar om att det är så. Hursomhelst så är drycken probiotisk, den är nästan gratis och mycket god. Det räcker långt, så varför inte testa.

Kombucha är en dryck där de nyttiga bakterierna tillförs teet utifrån. Du måste ha en så kallad SCOBY – Synbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Kallas också kombuchasvamp, men är inte alls någon svamp utan en samling av nyttiga mikrober, bakterier och jäst.

En SCOBY växer för varje användning och ser ut som en blekgul manet. Konsistensen är rätt fast och inte alls så slemmig som den ser ut. Trivs den så bildas snart flera och du kan börja dela med dig eller ha flera brygder på gång samtidigt.

Scobys finns att köpa på nätet eller så gör du en egen, men det tar lite tid. Köp i så fall en flaska kombucha, finns ofta på hälsokostbutiker. Den får inte vara pastöriserad, uppvärmd, för då är bakterierna inte levande.

Drick och njut  av ¾ delar. Resten lämnar du kvar i flaskan. Fäst en duk över öppningen och ställ varmt, ovanpå-kylen-varmt. Låt stå ett par till tre veckor. Nu bör en liten SCOBY bildats. Och det är dags att starta produktionen.

Som i all livsmedelshantering gäller noggrann hygien. Slarvar du så kan drycken börja mögla och då är det bara att börja om. Men du ska granska den noga innan du slänger den. Brygden är inte vacker i alla stadier. Den blir grumlig och det kan bildas svartbruna trådar som hänger under Scobyn, ingen fara så länge det inte ligger något mögel på ytan.

Kombucha – ett grundrecept

  • 1 liter vatten
  • 2 tepåsar, ekologiskt, oolong, svart eller grönt
  • 1 dl socker
  • 1 SCOBY + 1 dl av kombuchan den förvarats i

Du behöver också

  • en glasburk, absolut ren
  • en ren handduk eller servett
  • en snodd eller ett snöre

Gör såhär

  1. Koka upp vattnet och brygg ditt te. Rör i sockret och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Häll upp teet i glasburken och häll i din SCOBY + vätskan. Täck med duk som binds fast för att förhindra damm och annat att smyga sig in. Ställ mörkt och varmt. Jag har mina burkar på kylen.
  3. Efter 10 till 14 dagar kan du försiktigt smaka. Scobyn har säkert vuxit och ligger ofta som ett lock över drycken. Ju längre drycken får stå desto syrligare blir den.
  4. När du är nöjd med smaken lyfter du ur Scobyn och lägger den i en burk och täcker den med lite av din nybrygda kombucha. Fäst en duk över. Så kan den förvaras i någon vecka innan nästa brygd. Alternativet är att du genast startar en ny bryggomgång.
  5. Kombuchan som ska drickas brukar jag sila för att få bort grums som bildats under bryggtiden. Det går alldeles utmärkt att dricka kombuchan direkt, men det finns utvecklingspotential. Vad sägs om smaksättning? Och om ett trivsamt spritsigt, helt naturligt bubbel. Fortsättning och beskrivning av hur det går till följer i nästa inlägg.
kombucha-juli17
Ytterligare ett steg senare. Den fermenterade tedrycken har smaksatts och dubbelbryggts för att få till en naturlig pärlande kolsyra.

Med tiden växer din Scoby och delar sig till fler och du kan göra större mängder åt gången. Ökar du bryggvolymen med mer te så ska och den tillsatta mängden Kombucha ökas. Den ska alltid vara runt 10 procent av vätskan: 1 dl till en liter, 3 dl till 3 liter och så vidare.

Är du nyfiken på andra fermenterade drycker så kan du kika på inlägget om rabarber-och jordgubbssoda eller det om fläderchampagne.

Mer om detta kommer inom kort. Till dess dela gärna dina kombuchaäventyr och erfarenheter. Hälsar Kat : )

Kombucha del 2 - bubblig och smaksatt
Kallpressad rapsolja - flytande guld!