Koreansk friterad kyckling – Prova genast!

4 mars, 2020
Kategori:
skogtillbord-kyckling-koreansk-friterad-feb20

Koreansk friterad kyckling. Chili, ingefära och vitlök. Koriander, salladslök, sesamfrö och picklat. Så gott! Och så vackert! Välkommen in i hettan!

En koreansk period. De där veckorna av totalt matnörderi dyker upp ibland. Ni kanske känner igen fenomenet? Temadagar som ofta har rötter i en geografisk plats. De kan ta avstamp i mellanöstern med doft av spiskummin, i ett curryhett Indien, eller i hemtamt husman. Det finns många varianter.

Ett bra sätt att bekanta sig med världen. Och nu alltså Korea. Jag är alls ingen expert och den som liksom jag vill veta mer kan leta upp duktiga kocken Jennie Walldén eller kolla in en av mina favoriter Maangchi som flitigt delar både recept och älskvärd personlighet i videoform på sin blogg.

Mina koreanska matskills är ett ihopplock från flera håll och lite hittepå. Jag vill undvika alltför många specialingredienser samtidigt som smakerna ska kännas igen. Rätten jag lagar idag har hämtat inspiration bland annat från bloggen My korean kitchen.

skogtillbord-kyckling-koreansk-friterad-feb20
Koreansk friterad kyckling. Kycklingen friteras två gånger och resultatet? Värt varje sekund! Det knastrar när man tar en tugga samtidigt som kycklingen under ytan är perfekt saftig. Galet gott!
skogtillbord-kyckling-koreansk-friterad-feb20
Vi serverade de picklade grönsakerna, den krispiga kycklingen och den heta majonnäsen i salladsblad. Vi vek ihop dem och åt som wraps. Ett tips är att ladda med servetter. En variant är att servera i skålar med ris i botten toppad av det picklade och kycklingen.

Det finns några ingredienser som återkommer ofta och som är så säregna att de inte kan undvikas. I det här receptet är det gochugaru, ett koreanskt chilipulver. Dessutom gochujang som är en kryddsås. Såsen finns numera att köpa i många vanliga livsmedelsbutiker och förstås i asiatiska affärer. Chilipulvret kan ersättas med annan malen mild chili om det är svårt att hitta.

Idag blir det friterad kyckling. Fantastiskt god och värd varje sekund. Kycklingen ska friteras i två omgångar. Låter krångligt, men är enkelt och den blir verkligen fantastiskt krispig.

Jag friterar i stekpanna med en bottenskyla av en dryg centimeter rapsolja. Det går alldeles utmärkt. Bitarna badar inte helt i oljan utan får vändas ett par gånger. Efter fritering silar och sparar jag oljan till nästa koreanska matsession.

Koreansk friterad kyckling

4 personer

Steg 1

  • 600 g kycklingfilé
  • 1 ½ msk japansk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk ingefära, riven
  • ½ tsk svartpeppar

Steg 2

  • 1 dl majs- eller potatisstärkelse
  • rapsolja att fritera i

Steg 3

  • 2 ½ matskedar gochujang, koreansk kryddsås
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk japansk soja
  • 2 tsk seamolja
  • 1 msk honung
  • 1msk socker
  • 1 stor vitlöksklyfta riven

Picklade grönsaker

  • 1 stor morot
  • ½ gurka
  • 1 klyfta rödkål
  • 2 dl mungböngroddar
  • 6 salladslökar
  • ½ dl ättika 12%
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk gochugaru, koreanskt chilipulver
  • 1 kruka koriander

Tillbehör

  • sesamfrö
  • salladsblad eller ris
  • majonnäs + srirachasås

Kycklingen

  1. Dela kycklingen i bitar. Till den här rätten använder jag den lilla filén som hör till bröstet, men som också säljs separat i förpackningar som minutfilé och då kan de tillagas hela. Blanda soja, vinäger, vitlök, ingefära och svartpeppar i en skål. Vänd runt kycklingen i marinaden.
  2. Strö majs- eller potatisstärkelse över kycklingen och vänd runt så att den täcks överallt. Hetta upp en rejäl bottenskyla olja i en stekpanna. Fritera kycklingen i omgångar tills de börjar få fin färg. Lägg att rinna av på papper. De kommer senare att friteras en gång till.
  3. Rör ihop ingredienserna till såsen. Fritera kycklingen en gång till tills de är riktigt gyllenbruna och krispiga. Sila bort oljan som kan sparas och lägg tillbaka all kyckling i pannan som kan stå kvar på värmen. Häll över såsen och vänd runt så att de täcks helt. Lägg genast upp och strö sesamfrön över.

Picklade grönsaker

  1. Skiva och strimla grönsakerna fint, gärna på en mandolin. Har du ett juliennejärn så är det perfekt till moroten som passar i tändstickstora bitar.
  2. Rör ihop ättika, socker och vatten. Blanda med grönsakerna och salta lätt. Avsluta med en näve grovt skuren koriander.

Servera kycklingen varm och krispig på ris i en skål eller som en wrap i ett salladsblad. Picklade grönsaker till och en klick majonnäs med lite utrörd srirachasås i. Sriracha är egentligen en thailändsk sås, men den passar utmärkt här. Ställ fram en mild soja också för den som vill ha lite extra sälta.

Det här är lättlagat, men eftersom momenten är många och ingredienslistan lång kan jag rekommendera att du har en plan innan du startar. Är ni fler så kör en del var. Vill du göra egen majonnäs, som blir särskilt god, så har du snabbaste och enklaste receptet vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Hummustallrik- 20-talets gröna helgplock
Råvara i tiden - Odla skott!