Kronans kaka – en potatishyllning
Potatisens dag och jag har beslutsångest. Vill verkligen uppmärksamma en av mina mest älskade råvaror, men vad ska jag välja? Den är ju så mycket. Finmat och utfyllnad. Sidekick och huvudattraktion. Tankarna far mellan, galette, bakad, rostad eller kokt. En sallad kanske? Soppa eller puré? Stomp kan ju vara magiskt. Och pommes! Välkommen in i köket!
Vad jag än väljer kommer jag sakna något. Å andra sidan är vad jag än väljer ett bra val. Därför blir det såhär: idag en lite kul klassiker. En kaka där potatisen har en avgörande roll utan att synas alls. Jag bjuder på Kronans kaka.
Potatis och mandel ersätter vetemjöl i kakan. Kan bli något att prata runt kring borden. Jag gör den som en dessert. Med en liten twist. Den brukar serveras med en citronsås och så får det bli, men jag laddar dessutom med extra citron i själva kakan.
Det här är en gammal idé från en bakbok i början av 1900-talet. Då var det inte så vanligt att det gjordes mjöl på annat än spannmål, men idag ser vi det överallt. Många vill skippa gluten och då är mandel ett bra alternativ för en del bakning. Mandelmjöl har blivit stapelvara i mataffärerna.
Jag är alls ingen expert men just här funkar mandelmjölet lysande bra. Kakan blir saftig och verkligen fin i konsistensen. Mandel har en tydlig smak, men här blir det inte ett dugg för mycket.
Den som inte vet att det är potatis i kakan kan aldrig gissa. Det finns ingenting i smakmässigt som skvallrar och eftersom potatisen är finriven finns det inte en chans att spåra ingrediensernas ursprung. Jag gissar att potatisens roll är helt kopplad till konsistens. Potatisen hjälper kakan att hålla ihop och gör den verkligen ovanligt saftig. Något att testa och fira med på potatisdagen.
Och såhär går det till.
Kronans kaka –potatisgott
- 3 st (225 g) kokta kalla potatisar
- 3 ägg
- 2 dl socker
- 100 g rumsvarmt smör
- 3 dl (125 g) mandelmjöl
- 1 citron, skal och saft
- 1 msk florsocker att pudra kakan med
- citroncest till dekorering
Citronsås
- 2 äggulor
- 2 msk socker
- 2 dl grädde
- 1 msk pressad citronsaft
Gör såhär
- Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv den kokta potatisen fint. Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda potatisrivet med äggblandningen, det rumsvarma helt mjuka smöret och mandelmjölet.
- Tvätta citronen noga och riv det gula skalet. Blanda det i smeten tillsammans med citronsaften.
- Smöra en form med avtagbar kant. Pudra med mandelmjöl. Häll i smeten, jämna till ytan och ställ in i ugnen 40-45 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna innan du pudrar med florsocker.
- Till såsen vispar du äggulorna och sockret till ett vitt fluff. Sockret ska vara helt löst. Vispa grädden för sig innan du blandar med äggfluffet. Smaka av såsen med lite pressad citron.
- Dofta en sky av florsocker över kakan och strö gärna över lite extra rivet citronskal. Servera kakan ljummen tillsammans med såsen.
Den som inför potatisens högtidsdag vill kika på ytterligare några potatisrecept hittar ett om hasselbackspotatis här. Vill du testa Pommes Anna eller Pommes Riche så finns de här och är du sugen på en riktigt god potatissallad så har du ett recept här. Salladen är gjord på färskpotatis, men det går finfint med höstpotatis också. Gnocchi har potatis som en huvudingrediens och ett kanonrecept på det finner du här.
Kanske har du en matfråga eller en egen matidé du vill dela? Perfekt! Ta chansen att prata mat genom att skriva en kommentar. jag finns på plats och samtalar gärna. Hälsar Kat : )
0 kommentarer