Kycklingrätter för helgfest

15 september, 2023
Kategori:
skogtillbord-kycklingrätter-sept23

Kycklingrätter – Gräddig dragonsås, koreanska smaker eller i mustig cidersås. Samma råvara så olika smaker. Välkommen in i köket!

Kyckling är en tacksam råvara. Mild i sig själv, men med oändligt stora möjligheter att smaksätta utan att den tappar karaktären. Flexibel och världsvan. Finns överallt och parerar olika kryddsättningar galant.

Själv föredrar jag att tillaga den hel eller att välja lårfilé. Bröstet blir lätt torrt och där måste man vara med och hålla järnkoll under tillagningen. Svårt med en mager råvara som rekommenderas en innertemperatur på 70 grader. Saftigt och så hög temperatur är en knepig kombination.

Lösningen kan delvis vara en gräddig sås och jag älskar en med dragon. Vill du kika på recept så finns det vid länken här. Där finns dessutom tips på hur en bröstfilé ska tas om hand på bästa sätt.

skogtillbord-kycklingrätter-sept23
Tunt skivat kycklingbröst i en dragondoftande sås.

Innerfilén är lite enklare. Bitarna är små och tunna. Tillagningen snabb. Särskilt om man friterar. Är du på humör för en koreansk kycklingrätt med stora smaker och trevliga tillbehör så ska du kolla i inlägget här. Ingenting för en tisdag som kräver snabbmat. Här ska det blandas och friteras i två omgångar, men vilket resultat!

skogtillbord-kycklingrätter-sept23
Kycklinginnerfilé med koreanska smaker. Krispigt friterad i två omgångar. Så värt jobbet.

Och så har vi lårfilén. Den som tål att bräseras riktigt mör. I köket stiger doft av äpple och salvia. Mustigt för en regnig dag när det känns att ja, hösten kommer nog ändå till slut. Receptet hittar du här.

skogtillbord-kycklingrätter-sept23
Mustig lårfilé av kyckling. Äpple, cider och salvia anger tonen.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Årets tomatskörd - Skörda järnet!
Kräftsallad - kräftans nya stil