Kräftsallad – kräftans nya stil

13 september, 2023
Kategori:
skogtillbord-kräftsallad-sept23

Kräftsallad – frisk och lunchvänlig. Sensommarnatten är kräftans tid, men låt den komma fram i ljuset och visa en annan sida. Välkommen in i köket!

Vissa råvaror sitter ihop med speciella tillfällen. Fint så, men flera av dem borde få breda ut sig mer. De har en betydligt större roll att spela utanför boxen. Därför uppmanar jag kräftan att stiga fram och ta plats.

Här kommer den i en sallad. En lätt historia med dilldressing och nyskördade grönsaker. Bra grejer ska det vara. Inga minikräftstjärtar från Kina med dillarom. Nej kolla in ett bra märke eller lyxa och gör salladen på hela kräftor. Kanske har du fiskat egna?

Till verket.

Kräftsallad

4 personer

1 kg kräftor eller 300 g kräftstjärtar

2 skivor surdegsbröd

1 gurka

250 g körsbärstomater, gärna olika sorter

1 salladshuvud, gärna gemsallad

1 knippa gräslök eller lökblast

Dilldressing

1 dl olivolja

2 msk vinäger

2 tsk fransk senap

1 tsk salladskrydda

1 knippa dill

1 liten vitlöksklyfta, kan uteslutas

  1. Skala hela kräftor och plocka fram köttet från stjärtar och klor. Används kräftor i lake eller frysta stjärtar ska de rinna av ordentligt.
  2. Pensla brödskivorna med olja. Salta lätt och stek till fin färg. Skär i mindre bitar.
  3. Skär gurkan i skivor och halvera tomaterna. Skölj och plocka av salladsbladen. Låt rinna av på handduk.
  4. Vispa ihop olja, vinäger, senap och salladskrydda. Hacka dillen och rör ner den. Vill du ha vitlök i? Pressa och blanda.
  5. Vänd runt kräftstjärtar och grönsaker i dressingen. Lägg på brödbitarna och servera. Blommor från gurkört på toppen är både gott och vackert.

Vill du kika på andra kräftrecept bortom kräftkalasets glam så kan du kika på mina smörstekta vid länken här. Smör och kräftor är en kanonkombo. Och vill du göra en lyxig macka så finns recept här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kycklingrätter för helgfest
Salmorejo - Gazpachons okända syster