Smörstekta kräftor – Kräftan i ny skepnad

24 augusti, 2023
Kategori:
skogtillbord-kräftor-smörstekta-aug23

Smörstekta kräftor – Lite oväntat, men ack så gott och inte alls konstigt. Enkla råvaror och stora smaker. Välkommen in i köket!

Jo, det är bra med traditioner. Kräftskivan har en given plats. Vi sjunger, sörplar och lyssnar på augistikvällens syrsor. Igenkänning och alltid en fest. Men kräftorna kan mer och jag är inte ensam om att se det. Cajunvarianter med kryddiga korvar och majs festar många på och jag snor en bit av konceptet fast gör en helt annan variant. En enklare som fångar kräftkänslan med dilldoft och allt.

Det blir en varm servering med smör som en av huvudaktörerna och några kryddiga inslag därtill. Ingenting som tar död på kräftsmaken, men de tillför en extra dimension.

Här blir det en kräftfest med kända inslag där vi äter med händerna. Knäcker klor och känner igen oss fast ändå inte alls. Vågar ni? Gör det!

skogtillbord-kräftor-smörstekta-aug23
Dillaioli är ett alldeles utmärkt tillbehör till dina smörstekta kräftor. Recept vid länk nedan.

Smörstekta kräftor

4 personer

2 kg kokta kräftor

2 vitlöksklyftor

1 knippa persilja

1 medelstark färsk chili

125 g smör

Till servering

rejäla skivor bröd, färskt eller grillat

citronhalvor

dillaioli, se separat

  1. Hacka vitlök och persilja. Dela chilifrukten mitt itu på längden.
  2. Bryn smöret lätt på medelvärme i en gryta och vispa hela tiden så att det inte bränner i botten.
  3. Lägg i vitlök, persilja och chili så fort smöret slutat bubbla. Höj värmen och vänd ner kräftorna. Vänd runt några varv och häll genast upp den på serveringsfat. Kräftorna ska bara precis dra åt sig av smakerna.
  4. Citron bredvid att pressa över. Ett tips är att grilla eller steka citronhalvorna på snittsidan. Servera med bröd att doppa i smöret och dillaiolin.

 

Dillaioli

1 ägg

1 ½ msk fransk senap

½ – 1 msk vinäger

½ tsk salt

2 ½ dl rapsolja

1 knippa dill

1 vitlöksklyfta

  1. Se till att ingredienserna är rumstempererade.
  2. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg i senap, ½ msk vinäger och salt.
  3. Häll på rapsoljan och sätt mixerstaven i botten på behållaren. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. Efter bara några sekunder har du en krämig majonnäs.
  4. Hacka dillen grovt och lägg den tillsammans med vitlöken i behållaren. Mixa tills aiolin är grönprickig och smaka av om det behövs mer vinäger.

Känns det här lite för mycket utanför boxen kanske jag får fresta med en kräftmacka. Recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Fiskmiddag - var och varannan dag
Potatissallad Salsa verde