Landgång med fisktema – vårens första fredagsfest
Landgång med fisktema – Ett koncept från tidigt 1900-tal som hänger med. Förtalad, men ack så älskad. Välkommen in i köket!
Den ursprungliga tanken med landgången var att servera ett helt smörgåsbord på en och samma macka. En festmåltid i miniformat. Och vad ska man säga, en idé med goda intentioner, men allvarligt det kan bli för mycket.
Smaker som inte alls passar ihop och mastigt i överkant. Sill och leverpastej, nej tack säger jag. Därför tänker jag om.
På min landgång vill jag ha en blandning av smaker och konsistenser. Syrligt, salt, mustigt, krämigt och krispigt och allt utan att det spretar för mycket. Det ska hända saker när man äter sig genom mackan samtidigt som en tydlig linje finns där och idag går vi på fisktemat.
Brödet kan variera, men det ska vara landgångslångt. Det finns att köpa färdigt, annars fungerar det att ladda med en vass kniv och skiva ett helt bröd tunt på längden. Självklart går det att göra en botten av ihoplagda brödskivor. Välj typ av bröd efter egen smak.
Ett tomt landgångsbröd är en yta för matkreativitet utan regler, men ett tips är att välja ett tema. Och nej, man behöver inte göra precis så här eller laga alla delarna. Låt dig inspireras, välj och vraka.
Landgång med fisktema
4 personer
4 skivor landgångsbröd eller 8 skivor valfritt
4 skivor gravad lax
1 liten burk kräftstjärtar
3 msk löj-, sik eller forellrom
1 liten färsk fänkål, tunt hyvlad
¼ gurka, tunt hyvlad
8 rädisor, tunt hyvlade
senapsdressing på hovmästarvis, se separat recept nedan
äggkräm, se separat recept nedan
Oströra
75 g färskost
1 dl crème fraiche
1 dl riven Präst- eller Västerbottensost
Vispa färskost och crème fraiche till en fast smet. Rör i den rivna osten.
Garnering
1 ½ dl fint strimlad sallad
1 msk hackad dill + några dillvippor
2 msk fint hackad röd lök
citronklyftor
- Bred smör på landgångsbrödet. Lägg en hög med den tunt hyvlade fänkålen i ena änden toppad av gravad lax och senapsdressing.
- Nästa station är en generös klick äggkräm krönt av kräftstjärtar blandade med fint strimlad sallad och dill.
- Hyvlad gurka och rädisor står på tur och sist en driva ostkräm med rom på toppen och hackad lök. Citronklyftorna läggs på där det finns plats.
Senapsdressing på hovmästarvis
1 msk skånsk senap
1 tsk honung
1 citron, saften
1 knippa dill
1 ½ msk rostade solroskärnor
1 ½ – 2 msk rapsolja
salt
- Blanda senap, honung och citron till dressingen.
- Finhacka dillen och hacka solroskärnorna grovt. Rör ihop alla ingredienserna med oljan. Smaka av med salt.
Äggkräm
1 ½ dl majonnäs, gärna hemgjord
2 hårdkokta ägg
1 ½ – 2 msk pressad citron
salt
- Lägg majonnäsen i en blender eller i behållaren till en stavmixer.
- Skala äggen, lägg dem i skålen och pressa i drygt en msk citron. Salta lätt och kör krämen slät. Smaka av syra och sälta.
Det här blev ett landgångslååångt inlägg och kanske tänker du ”Synd att temat inte var kött”, vilken tur då att det finns just ett sådant inlägg vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )
0 kommentarer