Odla aubergine – Egen skörd är guld värd

8 mars, 2023
skogtillbord-aubergine-odla-mars23

Odla aubergine – inte alls omöjligt för den som har ett växthus eller en skyddad utehörna i söderläge. Välkommen ut i odlingarna!

Odla aubergine – varför ska man ens? För att det är en av många grönsaker som inte är som man tror. Vi har vant oss vid de svarta, blanka drivorna som ligger i affären, men oj så mycket mer en aubergine kan vara. Och så mycket den kan användas till.

Känn doften av shakshuka, melanzane, moussaka och baba ganosh. Eller den enklaste favoriten där jag bara grillar auberginerna i skivor och vänder i en dressing. Alltså så gott.

skogtillbord-aubergine-odla-mars23
Melanzane, Shakshuka och Moussaka. Auberginerätterna vi tagit till våra nordiska hjärtan. Och jag lovar att egenodlad aubergine gör dem ännu kärare.

Aubergine eller äggplanta som den också kallas är släkt med både tomat och potatis. Växten är inte svårodlad, men den gillar värme. Rejält varmt ska det vara för en kökskompis som har sitt ursprung i Sydostasien och södra Indien. Ett kallväxthus gör jobbet och jag skördar mängder. Jag har många sorter, stora och små i blandade färger. Snabbast är de små som exempelvis sorterna Patio baby och Wenta.

Den som vill testa ska sätta igång med förodling pronto. Välj fröer från svenska fröhandlare. Där finns sorter som är provodlade i vårt klimat och det finns mycket att välja på. Många startar sin förodling redan i januari, men jag börjar nu och hinner skörda mängder.

En ingående beskrivning av odling och hur den används i maten kan du hitta i podden Jordkommissionen. Där finns för övrigt en hel rad avsnitt som avhandlar olika grönsaker. Lotta Lundgren och duktiga kocken Tove Nilsson står för snacket.

En sak den matlagande aubergineodlaren bör tänka på är att ett recept med anvisningen 1 aubergine oftast utgår från den storlek som hittas i de flesta affärer. Egenodlat finns i alla möjliga storlekar så här får man uppskatta på ett ungefär. I min odling går det 6 småttingar på en stor.

Vill du kika på några av mina auberginefavoriter så hittar du recept på en tomat och ostdoftande Melanzane vid länken här. Färgsprakande shakshuka finns här och mustig moussaka hittar du här. Och så har vi röran Baba ganosh som är så otroligt god att det mindre fördelaktiga utseendet spelar noll roll.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Gör din egen Salsiccia
Landgång med fisktema - vårens första fredagsfest