Lax Stroganoff – god mat med frågetecken

4 oktober, 2020
Kategori:
skogtillbord-lax-stroganoff-okt20

Lax Stroganoff – nytt på älskat gammalt tema. Låt dig glädjas och mättas eller uppröras, riktigt gott är det hur som helst. Välkommen in i köket!

Får man låna namn från en välrenommerad rätt och ändra huvudingrediens? Jag hör hejande röster för och irriterade emot. Varför inte säger jag. Om tanken är en tallrik god mat vem behöver förargas över att det finns ändringar i receptet?

Idén att behålla namnet är igenkänningen. Stroganoff är inga konstigheter, vi kan konceptet och just i det här fallet så är det inte många som strimlar originalreceptets biff i grytan. Nej, falukorven regerar och den var banne mig inte först.

Nu blir det lax och det funkar alldeles fantastiskt fint. ”Underbart, mamma! Riktig barnmat!” säger mina pojkar som båda passerat 20. Och jag håller med, det här passar de allra flesta, både att äta och att laga. Gott, snabbt fixat och verkligen mycket enkelt.

Och vill du sprida kulturhistoria runt bordet så var det en rysk greve Stroganoff, eller möjligen hans kock som någon gång på 1700-talet strimlade filé som serverades i gräddig tomatsås…fast fanns det verkligen tomater i Ryssland då?

Lite osäkert, men så funkar det. Recept ändras på vägen när nya matlagare låter sig inspireras och sedan tager vad de haver och kreerar efter eget huvud. Visst finns det poänger i att bevara, men också stora vinster i att tänka nytt och våga prova.

Lax Stroganoff

4 personer

  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 2 schalottenlökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 1 msk koncentrerad grönsaks- eller kycklingfond
  • 1 – 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • persilja

Gör såhär

  1. Tärna laxen och salta bitarna lätt. Hacka löken fint.
  2. Stek laxbitarna gyllenbruna och lägg över dem på en tallrik. Stek löken och rör ner tomatpuré och paprika som får fräsa med en kort stund.
  3. Vispa i crème fraiche, vatten och fond. Sjud ihop till fin smak och konsistens några minuter. Rör i senapen och smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg laxen i pannan, hetta upp och strö över riktigt finhackad persilja.
  5. Servera med ris och gröna bönor, broccoli eller ärtor.

Stroganoff är en rätt som verkligen älskas och den finns i många varianter. Det man vet om ursprunget är att den gjordes på strimlat kött av fin kvalitet, biff eller filé. Vill du kika på en köttvariant så har du ett recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Älggryta - Höstens mustigaste!
Finhackad rödbetssallad - smakrik skönhet