Laxcurry – en nostalgitripp
Laxcurry – gyllenstekta kuber av lax i en gul, krämig currysås. En liten tillbakablick in i 80-talet. Och in i framtiden för den gula curryn kommer tillbaka. Välkommen in i köket!
Det doftar fantastiskt. Jag fattar inte varför den försvann, den vackert gula curryblandningen. Under en period stod den stadigt i kryddhyllan hos de flesta, men sen…passé och bortglömd.
Jag läser, koriander, gurkmeja, bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål och svartpeppar på burken. Korianderfröet ger en aromatisk citruston, gurkmejan står för den gula färgen, och bockhornsklövern för mycket av den speciella doften. Sedan backar de övriga upp och tillsammans är det en samspelt orkester.
Gul curry har en indisk bakgrund, men den har aldrig varit en del av det indiska köket. Det här är en brittisk historia. Ett herrefolk som önskade ta med en bit av den indiska smakpaletten hem och vidare ut i världen. En indisk”ish” kryddblandning som sedan tilltalat många. Inte minst oss. Håll med om att det vilar en känsla av husmanskost över gult currypulver.
Många är rätterna som pudrats gula och inte sällan i sällskap av banan, jordnötter och ananas. Det skippar vi idag, men lite sötma och syra är faktiskt ingen dum idé i sammanhanget. Min rätt får en får en knappt märkbar sötsyrlig ton av fint, tärnat äpple. Och här kommer receptet.
Laxcurry
4 personer
- 600 g laxfilé
- 1 gul lök
- 1 – 2 vitlöksklyftor
- 1 röd paprika
- 1 litet äpple
- 1 ½ msk gul curry
- 2 ½ dl vispgrädde
- 1 ½ dl vatten
- ½ tärning kyckling- eller grönsaksbuljong
- salt
- 3 dl babyspenat (40 g)
- Skär den skinnfria laxfilén i stora tärningar. Salta lätt och ställ åt sidan.
- Finhacka lök och vitlök. Tärna paprika och äpple smått.
- Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Stek lök, vitlök, paprika och äpple på relativt låg värme. Pudra i currypulvret, rör om och låt fräsa några minuter.
- Häll på grädde och vatten. Smula i buljongen och småkoka såsen tills den börjar tjockna något. smaka av med salt och ta från plattan.
- Stek laxkuberna i panna till fin färg. Häll varsamt såsen i pannan och puttra några minuter. Lägg i spenaten och låt den koka ihop någon minut innan rätten ställs fram på bordet.
- Serveras gärna tillsammans med luftigt ris, broccoli och ärtor.
Lax har blivit vardagsmat och i takt med att många väljer fisk har den börjat agera ersättare i rätter vi gärna serverar. Testa att byta korven mot lax i en stroganoff. Recept finns i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat: )
0 kommentarer