Soppmiddag – värme till vardags

24 januari, 2022
skogtillbord-vardagssoppa-jan22

Soppmiddag – lite eftersatt, bortglömd, negligerad. En rätt med tråkighetsstämpel. Och blir man ens mätt? Ja, ni får avgöra själva. Välkommen in i köket!

Jag ser potential. Soppa är snabb mat. Och enkel. I alla fall om man i vardagsstyret vänder sig till grönsakerna. Och här kommer några tips.

Basen får gärna vara en rotfrukt som funkar att koka eller rosta i ugn. Vill du ha lök och kanske vitlök i soppan så kan de rostas i samma form. Rotfrukterna kommer att ge soppan en fyllig, len struktur. Rostat ger en kraftfullare, mer koncentrerad smak. Kombinera sedan med en god buljong, en rejäl, inget blask.

Till detta kanske en skvätt grädde eller crème fraiche. Kryddor ska till innan det är dags för en sväng i blendern om du inte gör det ännu enklare och tar fram stavmixern.

Där har du din soppa. Men den som vill mer har alla möjligheter. Rör slarvigt i en klick ajvar eller aioli. Strö över riven ost, frön, rostade brödsmulor eller färska örter.

En annan väg är att lägga basen med baljväxter som på samma sätt som rotfrukter ger en stabil grund. Vita bönor är guld i det här sammanhanget och väljer du kokta från konserv eller tetra har du middag inom några minuter. Du hittar ett recept vid länken här.

Den släta vardagssoppan har ett par kålkompisar också, blomkål och broccoli. Gör mycket både för smak och konsistens. Konceptet är detsamma, rosta eller koka, buljong, mejeri, kryddor och toppning. Det går för övrigt fint att blanda rotfrukter, bönor och kål.

Gott bröd är egentligen allt som behövs till. Och varför inte en ovanligt god ost.

Värmande soppmiddag

Krämig pumpasoppa vid länken här.

En palsternacks- och blomkålssoppa hittar du här.

En broccoliförstärkt potatis- och purjosoppa finns i inlägget här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Köttfärsrätter - vardagskalas
Laxcurry - en nostalgitripp