Köttfärsrätter – vardagskalas

26 januari, 2022
skogtillbord-färsrätter-jan22

Köttfärsrätter – de hamnar i topp på listorna som rankar landets favoriter. Så gott och så enkelt att variera. Välkommen in i köket!

Köttfärs är uppskattat. Och jag väljer köttkött till mina rätter. Vegofärs är mångas nya favorit, men inget för mig. Jag vill veta vad jag äter och när ingredienslistan blir för lång och processen är omöjlig att åstadkomma själv så svalnar intresset.

Här handlar det alltså om köttfärsrätter. Jag har flera gånger vänt mig till dem som mal sin färs själva. Pekat med hela handen och förmanat om hygien och obruten kylkedja. Tillhör du den gruppen och står ut med välmenat tjat så kan du titta på inlägget här.

skoskogtillbord-färsrätter-jan22gtillbord-färs-jan22
Jag har ett grundrecept som är starten på en hel rad köttfärsrätter. Basen till en luftig, smidig och saftig färsrätt.

Här ska delas ett grundrecept. Min köttfärsbas som startar all matlagning där köttfärs ska formas, till färsbiffar, köttbullar eller limpor. Grunden har de gemensam sedan kommer kryddningen. Men såhär ser starten ut:

Köttfärsrätter en grund

4 personer

  • 500 g köttfärs
  • 1 gul lök
  • 2 skivor vitt formbröd
  • 1 ägg
  • 1 dl grädde eller crème fraiche
  • 1 ½ msk koncentrerad kalvfond
  • salt
  • svartpeppar
  1. Hacka löken riktigt fint och stek den varsamt till fin färg. Håll ner värmen och låt det ta några minuter.
  2. Mixa brödskivorna till smulor. Blanda ihop alla ingredienserna och smaksätt vidare innan du formar biffar, bullar eller limpa. Stek till fin färg i panna och låt eventuellt biffar gå färdigt på 125 grader i ugnen.

Förutom alla namngivna, klassiska köttfärsrätter så kan du variera efter egna preferenser. Prova exempelvis att mixa torkad svamp riktigt fint innan den blandas i smeten. Eller klicka i ett par skedar Ajvar relish för en paprikaton eller smaksätt med soja och hacka i vitlök, chili och koriander om du vill att rätten ska dra åt det asiatiska. Och det tar aldrig stopp. Fundera och experimentera fram dina favoriter.

Några förslag med färdiga recept har du här.

Biff á la Lindström hittar du vid länken här.

En baconlindad färslimpa finns i det här inlägget och köttbullar med viltfärs och gräddsås finns här.

Köttbullar med viltfärs och gräddsås finns i det här inlägget.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Champinjonrisotto - vego delux
Soppmiddag - värme till vardags