Viltköttbullar med kantarellsås

18 oktober, 2019
skogtillbord-viltköttbullar-okt19

Viltköttbullar med kantarellsås – ibland behövs det inte så mycket snack. Klockren hösträtt på bästa råvarorna. Bara att köra! Välkommen in i köket!

Viltfärs är en fantastisk råvara på flera sätt. För det första: Det är helt enkelt färs och vi älskar det. Malet kött är lättlagat, lätt att smaksätta, lätt att äta och en rätt som den här serveras lika gärna en gråtrist tisdag som vid levande ljus och fest.

För det andra: Vilt är ett bra köttalternativ. Fantastiskt gott, men också försett med glada gröna smileys i WWF:s köttguide som hjälper dig att göra kloka matval. Ett antal olika kriterier leder fram till om en köttråvara är ett sämre eller bättre val. Man tittar bland annat på djurens välfärd och på klimatpåverkan. Kika gärna närmare vid länken här.

Viltkött är inte alldeles lätt att få tag i, men just viltfärs brukar finnas tillgängligt i många vanliga livsmedelsbutiker.

Till rätten kommer en bonus med snabbsyltade svarta vinbär. Vinbär och viltfärs är som gjorda för varandra.

Viltköttbullar med kantarellsås

4 personer

  • 700 g viltfärs
  • 2 skivor vitt bröd, mixat till smulor
  • 1 gul lök, finhackad, lättbrynt
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 msk koncentrerad vilt- eller kalvfond
  • ½ tsk timjan
  • 4 enbär, krossade
  • salt
  • svartpeppar

Kantarellsås

  • 300 g rensade, grovt skurna kantareller
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 ½ dl grädde
  • salt
  • svartpeppar

Snabbsyltade svarta vinbär

  • 2 dl svarta vinbär
  • ¾ dl socker
  • 2 tsk äppelcidervinäger

Gör såhär

  1. Blanda ingredienserna till färsen. Rulla medelstora köttbullar, ungefär 50 stycken. Stek i en blandning av olja och smör. Lägg över köttbullarna i en skål.
  2. Smält en matsked smör i stekpannan där köttbullarna stekts. Lägg i svampen och fräs den tills vätskan försvunnit. Lägg i schalottenlöken och stek en kort stund på medelvärme. Häll på grädden och sjud ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg i älgköttbullarna och fortsätt att småputtra tills såsen har en fin konsistens och bra smak.
  4. Lägg vinbär, socker och vinäger i en kastrull. Koka upp och låt sjuda några minuter.
  5. Servera älgköttbullar, kantarellsås och vinbär tillsammans med potatis, morötter och gröna bönor.

Vill du kika på ytterligare recept med viltfärs i centrum så finns ett recept på Viltfärsgryta Borurguignon vid länken här. Nu pratar vi mustiga smaktoner av rött vin, timjan, champinjoner och brynt lök.

Kanske vill du ha tips om passande dessert? I så fall säger jag äppelkaka med mazarinfyllning som finns vid länken här. Allt gott hälsar Kat : )

Ribollita och bönbrownie - baljväxtfokus
Sötpotatis - skördetider