Lingonkolapaj och lingonpannacotta

7 december, 2022
Kategori:
skogtillbord-lingonkolapaj-dec22

Lingonkolapaj – Lingon förresten? Är det juligt, eller är det bara jag? Som små glänsande julkulor med pigg syra som parerar allt det söta. Perfekt! Välkommen in i köket!

Vissa saker hänger kvar. Som farmors jullåda. Varje år hämtade vi en stor trälåda skickad med tåg från Jörn. Definitivt en av årets höjdpunkter. Så mycket omtänksamhet och kärlek som rymdes i den lådan.

Farmor i sitt lilla, lilla vedeldade hus i västerbottensskogen tänkte på oss, storstadsfamiljen på fina Östermalm. Hon ville att vi skulle ha en riktigt fin jul. Säkert förberedde hon i månader och packade omsorgsfullt lådan med stickade lovikavantar, broderade juldukar, virkade grytlappar, en säck med den finaste mandelpotatisen, en sorts hembrygd must och ett stort krus rårörda lingon.

Så blev lingonen en del av min varmaste julkänsla. Och de hänger med i nya versioner. Mycket passande med krispig syra bland sötsakerna, eller hur? Här kommer de i en pajversion.

Lingonkolapaj med choklad

8 – 12 bitar

Pajdeg

100 g smör

½ dl strösocker

2 dl havregryn

1 ½ dl vetemjöl

Fyllning

200 g mörk choklad

1 ½ dl vispgrädde

50 g smör

1 ½ dl ljus sirap

1 krm salt

1 ½ dl lingon

Tillbehör

lättvispad grädde

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret och blanda med pajdegens övriga ingredienser. Tryck ut degen i en pajform med avtagbar kant. Förgrädda pajskalet till fin färg i cirka 10 minuter.
  3. Hacka chokladen. Sjud grädde, smör, sirap och salt i 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör ner den hackade chokladen tills den smälter helt och fyllningen är blänkande slät.
  4. Häll fyllningen i skalet och fördela lingonen över ytan. Ställ svalt i 10 – 12 timmar för att pajen ska stelna helt. Servera med lättvispad grädde.

Ett lingonalternativ finns i min vispade lingonpannacotta med kolasås. Vill du prova så kolla receptet vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julpimpad potatis motar mörker
Landgång med julbordstema