Nässelsmoothie – Vårens kickoff-dryck

10 april, 2019
Kategori:
skogtillbord-nässelsmoothie-april19

Nässelsmoothie kan låta som ett dåligt hälsoskämt, men inte alls. Av kärv nässelbränna finns inte ett spår. Det här är en mild dryck med fruktiga toner och till brädden fylld med vårenergi. Välkommen in i köket!

Jag lägger en del tid på nässlor varje vår. De är först ut av plockbart och jag har väntat. Fingertopparna pirrar av sticken jag alltid får eftersom jag inte kan låta bli att nypa bara ett par blad till när jag egentligen är på väg hem och handskarna ligger i fickan. Ett vårtecken.

Nässlorna blir soppa, eller ogräspaj eller ett fräs tillsammans med annat vårgrönt. Funkar i pasta eller på en omelett. Och så nu den här smoothien. Illande grön med en fruktigt klorofyllig smak och löfte om vår och sommar. Jag blir piggare definitivt. Placebo eller kalla fakta spelar egentligen ingen roll.

Tänk på att plocka dina nässlor och andra vilda växter som ska ätas en bra bit från trafikerade vägar. Håll dig också en bit från gödselstackar. Annars är det fritt fram.

Det är de små nässlorna vi vill åt. De som är några få centimeter höga. Knubbiga med lila färg på bladens undersida.

skogtillbord-nässelsmoothie-april19
Knallgrön nässelsmoothie med fruktigt milda smaker. Av den, kärva, ettrigt nässlan finns inte ett spår. Däremot en garanterad energ-i, vitamin- och mineralpåfyllning.

Lustigt är att man alltid får med så mycket mer än bara själva nässlan när de plockas. En hel del fjolårsgräs måste alltid rensas bort och de ska sköljas noga, flera gånger. Jag brukar lägga dem i ett durkslag och duscha igenom bladen ordentligt i badrummet.

Till dagens smoothie får nässlor och spenat, som är en annan ingrediens, ett hastigt uppkok innan de kyls i kallt vatten. I processen mjuknar nässlorna och dem blir garanterat brännfria. Den snabba växlingen mellan kokhett och kyla gör dessutom att de behåller sin fina gröna färg när jag kör dem i blendern.

Smoothien innehåller både nässlor och spenat och proportionerna bestämmer du. Jag använder mycket nässla och den totala mängden är ett fullt litermått med lätt tilltryckta blad.

Allra bäst resultat får man med en blender. Då blir smoothien helt slät, men en stavmixer funkar absolut. Skär i så fall äpple och avokado i mindre bitar innan du går på med mixern.

Nässelsmoothie – en vårkick

2 stora glas

  • 1 liter blandade blad av nässlor och spenat
  • 1 avokado
  • 1 äpple
  • 1 bit färsk ingefära
  • 4 dl äppelmust
  • vatten

Gör såhär

  1. Rensa och skölj bladen noga. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i bladen 30 sekunder. Häll upp i durkslag och kyl genast i en skål med iskallt vatten.
  2. Lägg bladen i en blender tillsammans med bitar av avokado, äpple och ingefära. Häll på musten och kör blendern tills smoothien är helt slät. Blir den för tjock kan den spädas med lite vatten eller mer must.

Just nu står nässelsmoothie stadigt på lunchmenyn härhemma. Verkligen god och som sagt, en riktig vårkick. Våga testa! Allt gott! Hälsar Kat : )

Påsksallad till lax eller lammstek
Ugnsbakad havregrynsgröt