Påsksallad till lax eller lammstek

12 april, 2019
skogtillbord-påsksallad-lax-april19

Påsksallad – en variant som passar lika bra till den rökta laxen som till lammstek eller lammfärsbiffar. Vackert och  generöst med en grymt god dressing. Välkommen in i köket!

Det här är en sallad som står på gränsen. Den innehåller krispiga grönsaker, men också ugnsbakad potatis och stekt sparris. Är det då en sallad eller en varmrätt? Sallad säger jag eftersom den serveras i stor skål i sällskap med en vansinnigt god dressing.

Det är en salladssås inspirerad av hovmästarsås. Massor med dill, senap och lite sötma. Jag använde honung och pressade dessutom i citron. Saknade lite struktur och knaper så jag rostade en näve solrosfrö och där satt den.

Själva salladen innehåller många ingredienser. I alla fall i min version, men det går alldeles utmärkt att reducera och ta bort det som känns för mycket.

skogtillbord-påsksallad-lax-april19
Blandad sallad med en dressing inspirerad av hovmästarsås. Passar lika bra till påskens rökta lax som till lammstek eller lammfärsbiffar.

Jag ville ha in en lagad, lite matig känsla i min påsksallad och stoppade i ugnsrostad potatis. Sparris och den gröna, kompakta salladen Little gem stekte jag hastigt i panna för att ge dem lite mer karaktär.

Rädisor och gurka hyvlade jag och så plockade jag in den första knippan gräslök från lotten tillsammans med en rugge ärtskott och lite spenat.

En del pyssel för en salladsskål, men så värt. Tanken är att den ska passa till mycket och det gör den verkligen. Lax eller lamm funkar lika bra. Det går också fint att servera den tillsammans med ägg i olika former som en sorts vegetarisk rätt.  Till verket!

Påsksallad

  • 800 g potatis
  • 1 knippa sparris
  • 2 små, fasta salladshuvuden (Little gem)
  • 1 knippa rädisor
  • 1 liten gurka
  • 100 g sugarsnaps, färska
  • 1 knippa gräslök
  • ärtskott

Dressing

  • 1 msk skånsk senap
  • 1 tsk honung
  • 1 citron, saften
  • 1 knippa dill
  • 1 ½ msk rostade solroskärnor
  • 1 – 2 msk rapsolja
  • (salt)

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Halvera eller klyfta potatisen beroende på storlek. Lägg potatisen i en form. Strö över salt och droppa på olja. Blanda och placera i ugnen. Ta ut när de fått fin färg och är mjuka rakt igenom.
  2. Bryt sparrisarna på hälften. Skär skivor av den nedre delen, men låt den allra sista biten gå till komposten. Dela de små salladshuvudena i klyftor på längden. Salta lätt och stek sparris och sallat hastigt i olja. De ska precis få färg, inte vara genomstekta.
  3. Hyvla rädisor till tunna, fina skivor. Gurkan kan hyvlas på längden. Skär de knapriga små ärtskidorna i bitar. Skär gräslöken fint. Lägg ihop salladen när de varma ingredienserna svalnat.
  4. Blanda senap, honung och citron till dressingen. Finhacka dillen och hacka solroskärnorna grovt. Rör ihop alla ingredienserna med oljan. Salta eventuellt. Jag tycker att sältan i potatisen räcker.
  5. Vänd ihop sallad och dressing strax före servering för att det ska kännas nygjort och fräscht.

 

En sallad som funkar som påskbordets mittpunkt. Gott och vackert! Vill du kika på ett par olika potatissallader så finns det en klassisk vid länken här och en med en krämig grön dressing i inlägget här. Mer påsktips är på ingång. Hälsar Kat : )

Mitt påskbord 2019 - en idébuffé
Nässelsmoothie - Vårens kickoff-dryck