Örtgrön potatissallad för vårvinterkänsla

21 februari, 2023
skogtillbord-potatissallad-örtgrön-feb23

Örtgrön potatissallad – för en dag med blixthalka, snö och ett ljuvt minne av gårdagens solstund mot södervägg. Välkommen in i köket!

Alla märker det, vi nalkar oss. Krukväxterna skickar ut små gröna skott, snödroppar i grannens rabatt och ljuset! Så välkommet. Långt för tidigt att spritta i vårglädje, men något är definitivt på gång och det speglar sig i maten.

Jag varvar ångande vintergrytor med piggt gröna matstunder. Och just idag kommer snögloppet motas med potatissallad. En knallgrön och vårörtig. Det är för övrigt ett bra tips att köra skiten ur alla vinterlagrade rotsaker genom att kombinera dem med friskt grönt och lite syra. Genast känns det att våren väntar alldeles, alldeles framför.

I dagens recept finns ett moment att minnas. Rå lök i sallad kan bli skarp. Den tar över på ett direkt oartigt sätt, men kan tämjas.

Jag startar med att göra dressingen och hackar eller skivar löken tunt. Sedan åker löken ner i dressingen för att dompteras lite tills det är dags att blanda. Där mjuknar den lätt i vinägersyra och salt. Smaken mildras och får en rundare karaktär. Löksmaken finns där, men med nedslipad udd.

Örtgrön potatissallad

4 personer

800 g potatis

1 bananschalottenlök

Dressing

1 liten vitlöksklyfta

2 msk dijonsenap, grov om du har

2 msk vinäger

1 dl rapsolja eller en blandning av raps och oliv

1 knapp tsk honung

1 knippa persilja

1 generös nypa salt

Salladen

1 fänkål

1 knippa dill

1 knippa gräslök

1 dl riven lagrad ost

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Dela schalottenlöken och strimla den fint från rot till topp.
  3. Mixa ingredienserna till dressingen. Det ska bli en knallgrön, rätt tjock dressing.
  4. Lägg löken i dressingen för att dra.
  5. Skiva fänkålen riktigt tunt, gärna på mandolin. Skär dill och gräslök fint.
  6. Ånga av potatisen och skär i klyftor. Vänd varsamt runt med dressing, fänkål, kryddörter och ost.
  7. Passar till en bit stekt fisk, en köttbit eller god, stekt korv.

Står det potatis på dagens meny, men kanske inte som sallad kan du kika på mitt inlägg om vardagspotatis som finns här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Klassisk råbiff - liten men naggande god
Sandefjordsås - en festprisse att lita på