Klassisk råbiff – liten men naggande god

24 februari, 2023
skogtillbord-råbiff-klassisk-feb23

Klassisk råbiff – bu eller bä? Jag är starkt för. Och många andra tycks det när råbiff nu är krogarnas nya favorit. Välkommen in i köket!

Längtar vi tillbaka? Till det ursprungliga så nära alltings början som möjligt. Mathantverk, närproducerat och ekologiskt. Allt pekar mot det sedan flera år tillbaka. Och visst har intresset ökat ytterligare nu när världen omkring oss skakar.

Som odlare ser jag ett enormt uppsving. Vissa fröer säljs slut på nolltid, det pratas jord och komposter. Lyckan är en gödselhög. Vi syrar kål, rödbetor och morötter, bakar som aldrig förr, men kött har varit rätt ute. Så är det inte riktigt längre.

Visst köttkonsumtionen minskar, men nu har de som trots allt stannar i köttätarnas rike börjat bry sig på allvar. Hur ska vi kunna äta på ett bra sätt? Svaret är att bara använda de allra bästa produkterna. Kött från djur som faktiskt haft ett bra liv. Billigt kilopris är inte en måttstock och för att undgå ruin gäller istället mindre portioner. Små serveringar av hög kvalitet tillagat med stor omsorg.

Visst är det bra. Och i den här trenden har råbiffen seglat upp. Det är så mycket kött det kan bli, men det här är också rätter som kräver finlir på alla plan.

skogtillbord-råbiff-klassisk-feb23
Råbiff kan göras i många varianter. Generellt för alla är extremt fint kött och noggrannhet med hur det skärs. Recept till bildens asiatiska råbiff hittar du i länk nedan.

Vill du läsa mer om råbiff och knipa råd från en kock som kan, vinnaren av Årets viltkrog, Johan Bjurström, så kan du kika på inlägget här.

Om dagens recept på klassisk råbiff kan man säga just det. Den har funnits med i vårt matkanon länge. En krogrätt med anor som är på väg tillbaka.

Köttet hackas eller mals i kvarn. Jag hackar alltid riktigt fint eftersom jag upplever att det blir lite mosigt malt, men det uppskattas av andra så du väljer efter din preferenser. Båda funkar. Det riktigt fina hacket gäller på samma sätt för tillbehören. Stora lökbitar går bort.

Köttet ska vara av absolut toppkvalitet och det ska vara välputsat. Annars inga konstigheter möjligen med undantag från min vurm för att ha chips som tillbehör. Sältan och det knapriga gör liksom rätten helt komplett. Riktigt bra chips gäller förstås. Hela, släta, lättsaltade lantchips säger jag. Eller hemgjorda : ) Recept finns vid länken här.

Klassisk råbiff

4 personer

350 g innanlår, rygg eller filé av nöt, älg eller hjort

2 tsk rapsolja

salt

svartpeppar

1 dl schalotten- eller rödlök, fint hackad

1 dl inlagd rödbeta, fint tärnad

1 dl kapris, avrunnen

2 msk dijonsenap

(eventuellt 2 msk färsk pepparrot, riven)

Tillbehör

4 äggulor med eller utan skalhalvor

1 ½ msk persilja, fint hackad

flingsalt

svartpeppar

potatischips

  1. Putsa köttet och mal eller finhacka köttet med kniv. Vänd ihop med olja, salt och peppar. Forma fyra fina biffar.
  2. Lägg upp på köttet tallrik och fördela tillbehören runtom så att var och en själv kan blanda sin råbiff.
  3. Gör en liten grop mitt i varje råbiff och placera dit äggulorna. Strö lite persilja, flingsalt och svartpeppar över tallrikarna.
  4. Utmärkt till detta är som sagt knapriga potatischips.

Är du inne på råbiff och vill prova något nytt så har jag ett recept på en variant med asiatiska smaker vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pressgurka – de små, små detaljerna
Örtgrön potatissallad för vårvinterkänsla