Råbiff med asiatiska smaker

14 januari, 2023
skogtillbord-råbiff-asiatisk-jan23

Råbiff med asiatiska smaker – När det som först känns grovt och barbariskt förvandlas till finlir och omsorg. Välkommen in i köket!

Rått kött!? Jag vet att många ryggar och aldrig någonsin skulle kunna tänka sig, medan andra tvärtom jublar. En sak är säker det här är mat som kräver en fantastisk råvara, riktigt vass kniv och finkänsla.

Ni som går på krogen har säkert märkt att det här är en trend. På alltfler ställen serveras rått kött i små portioner. Jag snackade med köksmästaren Johan Bjurström som förra året kunde höja näven efter att ha vunnit pris för Årets viltkrog. En kille som kan kött. Ämnet var just råbiff och här kommer några av hans tips.

  • Till råbiff gäller absolut toppklass på råvaran, annars kan det vara. Enklast är att utgå från köttdetaljer som är naturligt fria från bindväv och senor som filé, innanlår eller biff.
  • Precis nymalt kött går bra, men ännu hellre oerhört tunna skivor eller smått tärnat. Malt kan bli lite mosigt.
  • Presentationen på tallriken spelar stor roll. Det ska kännas så långt från grovt och primitivt som möjligt. Mycket omsorg på vacker uppläggning alltså. Och det ska vara små portioner kött. Räkna med 70 g per person.
  • Våga experimentera med smaker. Klassisk råbiff med lök, rödbeta, kapris och äggula är mycket gott, men prova asiatiska smaker eller andra kombinationer. Råbiffen klarar mycket smak helt enkelt.

Vad säger ni, törs vi? Här kommer mitt recept på en rätt med asiatiskt tema. Gott kan jag lova. Jag använde älg, men oxfilé, innanlår av nöt eller nötbiff fungerar utmärkt bra.

Och obs! Rått kött är en av de råvaror gravida får vänta med. Under tiden festar vi andra.

Råbiff med asiatiska smaker

4 personer

cirka 280 g filé, innanlår eller biff av vilt eller nöt

Snabbpicklad gurka

1 msk ättika (12 %)

2 msk socker

3 msk vatten

en nypa chiliflakes

½ gurka, urkärnad, skuren i strimlor

1 liten schalottenlök, fint hackad

Asiatisk dressing

½ dl japansk soja

1 ½ msk saft från lime

1 tsk sesamolja

1 liten vitlöksklyfta, riven

1 tsk färsk ingefära, riven

Chilimajonnäs

1 ½ dl majonnäs, gärna hemmagjord

2 – 3 tsk srirachasås, het chilisås

Till servering

1 salladslök, fint skivad

1 ½ msk sesamfrön, torrostade

färsk koriander

  1. Putsa köttet och skär det i lövtunna skivor.
  2. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret smälter. Lägg i gurka och finhackad schalottenlök.
  3. Blanda ingredienserna till dressingen.
  4. Blanda majonnäsen med srirachasås. Ta lite i taget av chilisåsen och avgör styrkan.
  5. Lägg upp köttet på tallrikar. Låt gurkan och löken rinna av ordentligt innan den fördelas över köttet.
  6. Skeda lite av dressingen över tallrikarna och servera resten bredvid. Spritsa eller klicka ut chilimajonnäsen.
  7. Strö över salladslök, rostade sesamfrön och lägg på blad av färsk koriander.

Blir du förfärad över tanken på rått kött så kanske jag istället kan föreslå en räksallad också den på tema asiatiska smaker. Recept vid länken här.  Johan Bjurströms vinnande krog då? Årets viltkrog? Den heter Gammelgården och ligger i Sälen för alla med vägarna förbi. Allt gott! Hälsar Kat : )

Cassoulet med kyckling - bönan i fokus
Ärtguacamole till en svensk chipsbricka