Cassoulet med kyckling – bönan i fokus

17 januari, 2023
skogtillbord-cassoulet-kyckling-baljväxter-jan23

Fransk Cassoulet – grytornas gryta! Innehåller alltid bönor och ofta kött som kan variera. Här kommer en variant med kyckling. Välkommen in i köket!

Cassoulet – bönans triumf. Här får den visa upp sina bästa sidor. Så långt från tråkig man kan komma. Visst har baljväxterna fått ett enormt uppsving, alla älskar hummus, men ändå hör jag bönprotester. Lite för vego för vissa. Lite för intetsägande säger andra. Då har de inte träffat på en cassoulet.

På många ställen är baljväxter alldeles självklart i maten och har varit i evigheter. Världen bästa råvara ju. Enkel att odla och kan förvaras länge, länge utan kylar och frysar. Hur praktiskt som helst. Har vi missat något här?

Gula ärtor och bruna bönor, var tog de vägen? Nåja de är på väg tillbaka och det görs en hel rad experiment med baljväxter som funnits här förr, linser till exempel. Är du odlare själv missa inte alla möjliga spännande varianter på kokbönor som finns hos fröfirmorna. Kulturarvssorter som odlats i liten skala. Kolla in olika sorters gråärtor, Mor Kristines kokböna, Oves lilla svarta, Månsagårdens spritböna och många fler.

Men nu lagar vi mat!

Cassoulet med kyckling

4 personer

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 morot

2 stjälkar blekselleri, eller en bit rotselleri

2 msk tomatpuré

2 dl vitt vin

500 g kycklingklubbor

100 g salt- eller lättrökt fläsk

2 burkar stora vita bönor, eller 200 g torra kokade bönor

2 burkar hela tomater, gärna körsbärs

2 lagerblad

1 tsk timjan eller några hela kvistar

salt

svartpeppar

  1. Hacka lök och vitlök fint. Tärna morot och selleri smått. Fräs i gryta på medelvärme tills det börjar ta färg.
  2. Klicka i tomatpurén som får fräsa ett par minuter innan vinet hälls på. Puttra på svag värme.
  3. Salta, peppra och stek kycklingen gyllenbrun. Tärna fläsket fint och låt det fräsa med på slutet.
  4. Lägg kyckling och fläsk i grytan tillsammans med bönor, tomat, lagerblad och timjan. Salta och peppra.
  5. Locket på och sedan får grytan puttra tills kycklingen är klar, cirka 30 minuter. Ta av locket och låt eventuellt grytan koka ihop något.
  6. Servera med rejäla skivor surdegsbröd.

Vill du återupprätta bekantskapen med ärtsoppan så finns ett recept vid länken här. Och vill du gå ,all in i den gula ärtans värld, odla skott och göra ärtfalafel så kika vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Hej igen mitt älskade surdegsbröd
Råbiff med asiatiska smaker