Den lilla gula med stora möjligheter

9 januari, 2023
skogtillbord-ärtor-gula-jan22

Den lilla gula – ser inte mycket ut för världen, men är full av liv och möjligheter. Välkommen in i köket!

Den lilla gula ärtan. En råvara vi delar med vikingarna. Historisk och trendig på samma gång. Ärtsoppa absolut, men den är samtidigt så väldigt mycket mer.

Baljväxter har klättrat upp som högintressanta. För att de kan användas till mycket, sparas i evigheter och för att de har potential att leverera proteiner. Men ändå allra främst för att de är så goda. Alla borde ha en förpackning gula ärtor i skafferiet. Mindre kött – mer ärtor helt enkelt.

skogtillbord-ärtor-gula-jan22
Den lilla gula ärtan kan användas på många sätt. Skott kan ätas färska eller lättstekta. Blötlagda ärtor är perfekt i en falafel, men obs! de ska inte kokas utan mixas efter ett antal timmar i vatten.

Den lilla gula ärtan – Så använder du den

Det spirar på fönsterbrädan. Knallgrönt av friska skott att klippa på mackan eller att steka hastigt i olja med lite salt. Och inget kan vara enklare. En förpackning gula ärtor, en kruka, lite jord, vatten och ljus. Vill du lära mer om att odla skott så kika vid länken här. Är du sugen på en croissant med äggröra och skott så klickar du här och lockar en skottgrön ärtrisotto så finns receptet här.

Groddade ärtor är ett sätt att frigöra näringsämnen som ligger vilande innanför den torra ytan. Sätt igång växtprocessen genom att blötlägga ärtorna minst 8 timmar. Förvara dem i ett durkslag och skölj några gånger om dagen. Lägg en handduk över så håller de fukten bättre och redan efter ett par dagar vaknar ärtan ur sin frödvala. Då är du där och kniper dem. Här har du grunden till en perfekt falafel. För du vet väl att smeten blir bäst utan att man kokar ärtorna? Och nej, du måste inte grodda dem, blötläggning räcker. Receptet har du här.

Ärtsoppa såklart. Sinnebilden av husmanskosten. Ät den tjockare med hela ärtor eller späd med buljong och mixa så har du en tunnare soppa. Recept finns här.

Tveka inte utan ge den lilla gula ärtan en chans och vinn själv på köpet. Dessutom billigaste maten man kan tänka sig. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ärtguacamole till en svensk chipsbricka
Sötsyrliga efterrätter