Sötsyrliga efterrätter

7 januari, 2023
skogtillbord-efterrätter-sötsyrliga-jan23

Sötsyrliga efterrätter perfekta för en januarihelg. Nu vänder vi oss från chokladen mot citrus, bär och frukt. Välkommen in i köket!

Vi har stegat in i tiden när det gärna får dra lite i kinderna av syra. Inte för mycket bara med en frisk, nyvaknad känsla. Snart vänder ljuset och här behövs energi. Ut med det gamla och in med det nya. Vi låter citron och apelsin höja näven och föra talan.

Citrussäsongen peakar precis just nu. Södra Europa och norra Afrika levererar sin finaste last. Långt från våra inhemska grödor, men vi har en stadig tradition att frossa i läckerheterna. Ett skäl är att de verkligen är bäst just nu, men jag tror att det finns ett annat som är minst lika viktig. Vi har kurat och myst med pepparkakor, glögg och skinkmackor, men nu vill vi nytt.

Mörkret i slutet av året är varmt och julbelyst, men när nyåret klingat in börjar vi om. I fjärran därframme finns våren och nu är det dags att vakna. Maten får en ny prägel. Den blir lättare med andra smaktoner och såklart hänger efterrätterna med i svängarna. Här har ni två förslag att väcka sinnena med.

Sörsyrliga efterrätter * 2

Pannacotta – en luftigt vispad och sirligt spritsad med tydlig smak av citron och till den en av citronens bästa kompanjoner hallonet. En enkel halloncoulis..åh, det låter avancerat, men ingenting kan vara enklare. Receptet finns vid länken här.

Fruktsallad – kan vara lite småtrist, men tillsammans med en apelsinmarinad och fluff på vit choklad fattas ingenting. Mycket smak, vackert och överraskande gott. Kika i inlägget här för recept.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Den lilla gula med stora möjligheter
Långhelgens räkfest