Vispad citronpannacotta – Helgens dessert är fixad

25 mars, 2022
Kategori:
skogtillbord-citronpannacotta-vispad-mars22

Vispad citronpannacotta – luftigt och sötsyrligt. Halloncoulis och kanderat mandelhack till det. Check på helgens dessert. Välkommen in i köket!

Den ljuvligt gräddlena pannacottan har blivit en favorit och nu uppdaterar vi den. Vispad klättrar den ännu ett snäpp på efterrättsskalan.

Pannacotta är en dessert med flera fördelar. Den kan förberedas och stå klar innan servering. Den kan smaksättas på många sätt och den är enkel att göra. Vispad adderar i och för sig ett moment i tillagningen, men är inte mer avancerat än att just vispa. Och resultatet! Ett luftigt litet efterättsmoln.

Dagens variant har tre bärande smaker, citron, hallon och mandel. De jobbar bra ihop och med olika texturer blir kombinationen perfekt. Fluffigt, såsigt och knaprigt. Allt förberett i god tid.

Det finns en del i tillagningen man ska vara förberedd på. När grädde och citron rörs ihop tjocknar det. Känns lite som blandningen ska skära sig, men med vispgrädde behöver man inte oroa sig. När blandningen värms går den ihop och blir helt slät. Inget att oroa sig för alltså.

Bra att veta också är att den som inte vill vispa kan hälla upp den heta pannacottasmeten direkt i skålar, kyla och låta den stelna så.

Och såhär går det till.

Vispad citronpannacotta

6 personer

  • 3 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl socker
  • ¼ tsk äkta vaniljpulver
  • 1 citron, rivet skal och saft

Halloncoulis

  • 250 g hallon, frysta går fint
  • 1 ½ msk florsocker

Kanderat mandelhack

  • 100 g mandel
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • en nypa salt
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Blanda grädden med socker, vanilj och citron (rivet skal och saft) i en kastrull. Värm upp till de första bubblorna syns. Krama ur gelatinenet och vispa ner det i kastrullen. Häll över i skål, täck och kyl minst fem timmar.
  3. Koka upp hallon och florsocker. Låt koka ett par minuter. Mixa, täck och ställ in i kyl.
  4. Hacka mandeln grovt. Hetta upp socker, vatten och salt i en kastrull. Koka på relativt låg värme tills sockret börjar få färg. Blanda i mandeln och bred ut på ett bakplåtspapper för att stelna.
  5. Innan servering vispas den stelnade pannacottan med elvisp till moussekonsistens. Spritsa eller skeda upp i små skålar. Häll på halloncoulin. Eller så bottnar du med halloncoulin och spritsar pannacottan ovanpå den. Hacka sedan bitar av de kanderade mandlarna och strö hacket på toppen.

Jag är starkt för desserter med olika texturer och smaker, men starkt emot krångel och att stå i köket när det småpratas vis middagsbordet. Förberett är perfekt. Vill du kika på ytterligare en förberedd dessert så finns en mjölkchokladkräm vid länken här. Och på citrontema hittar du en citronmarängpaj här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Oststuvad spetskål - vardagskalas
Burkmat - skafferiets guldkorn