Burkmat – skafferiets guldkorn

23 mars, 2022
skogtillbord-konservmat-mars22

Burkmat – en tillgång i köket. Och lätt att variera. Låt dina burktomater och vita bönor visa vad de kan. Välkommen in i köket!

Nästan alla har några burkar och tetror med konserverad mat på skafferihyllorna. Burktomater är nästan självklart och ofta finns där någon sorts böna. Jag gillar de vita just för att de så lätt kan varieras. De platsar i både varma och kalla rätter. Dessutom tillför de bra proteiner och mättar gott.

Tillsammans är de två, burktomaterna och de vita bönorna, en perfekt kombo till minst två av familjens vardagsfavoriter. Dels en tomatsoppa med bönkräm, dels en variant på bönor i tomatsås.

Alla ingredienser, till båda rätterna, bygger på vanliga varor som kan lagras länge. Riktig skåpmat alltså.

Och båda varianterna bygger på samma grund, en aningen het tomatsås. Låt oss börja med den.

Burkmat – Tomatsåsen

4 personer

  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • ½ msk socker
  • 2 burkar tomater
  • chili, kan vara flakes, het chilisås, sambal oelek eller annat
  • salt
  1. Finhacka lök och vitlök. Stek flera minuter på relativ låg värme utan att det tar färg. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med.
  2. Häll på burktomater och socker. Låt småputtra cirka 15 minuter. Hela tomater trycker du sönder med en träslev.
  3. Smaka av med chili och salt. Jag gillar att såsen får en hetta av chilin, men du väljer. Puttra vidare ytterligare några minuter innan det är klart.

Burkmat – Vita bönor i tomatsås

2 – 4 personer

  • ½ – 1 sats tomatsås, se ovan
  • 1 – 2 tetror/burkar vita bönor

Tillbehör

  • stekt ägg
  • gott bröd, gärna penslat och stekt i olja
  1. Blanda tomatsås och bönor. Värm i kastrull. Klart! Lägg gärna på ett eller ett par stekta ägg och ät med bröd.

Burkmat – tomatsoppa med bönkräm

2 – 4 personer

  • ½ – 1 sats tomatsås, se ovan
  • buljong eller vatten

Bönröra

  • 1 tetra/burk vita bönor
  • ½ citron, saften
  • ½ dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt
  1. Skölj bönorna. Lägg dem i en mixer tillsammans med citronsaft, olja, vitlök och en rejäl nypa salt. Sätt igång mixern och kör till en slät kräm. Smaka av och addera kanske lite mer salt eller citronsaft.
  2. Mixa tomatsåsen, häll upp i kastrull och späd med vatten eller buljong tills du är nöjd med konsistensen, men låt den inte bli för tunn. Koka upp och servera med en rejäl klick bönkräm i soppan. En bit gott bröd är ett perfekt tillbehör. Skiva, pensla med olja och stek.

Svårare behöver det inte vara att komponera bra rätter av det som redan finns hemma. Och varför inte fylla upp skafferiförrådet!? De här två finns alltid i mina förråd tillsammans med kikärtor. Vill du ha fler recept på temat så finns det ett kanonrecept på hummus vid länken här och ett med soppa på vita bönor här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vispad citronpannacotta - Helgens dessert är fixad
Äggröra - den allra bästa