Äggröra – den allra bästa

21 mars, 2022
Kategori:
skogtillbord-äggröra-mars22

Äggröra – en rätt att diskutera. Recepten på den allra bästa är många och här kommer ett till. Krämig och alldeles underbar. Välkommen in i köket!

Ska den vara krämig eller lite torrare? Jag vill ha min helt tillagad, men absolut inte torr så att ägget koagulerar till en smulig röra. Jag vill kunna skeda min äggröra över frasigt, stekt bröd och den ska nästan rinna över kanterna. Gudomligt gott!

Den som ger sig på att läsa franska kokböcker upptäcker snart att äggkapitlen är enorma. Mycket detaljerade och känslan är att tillagning av ägg är ingen barnlek. Helt rätt. Ägg är en råvara som kräver uppmärksamhet.

Skälet är att det koagulerar vid låg temperatur, vitan redan vid 62 grader, gulan vid 65. En krämig äggröra kan alltså inte göras i en het stekpanna. Det gäller att pricka rätt temp annars…kört på ett ögonblick.

Jag lägger till ett par ingredienser som underlättar tillagningen och som dessutom gör under för smaken. Smör och grädde.

Till röran vill jag ha riktigt gott bröd, gärna levain. Penslar skivorna med olja och steker frasigt i panna.

Ibland blir det bacon och i så fall som strössel. Jag steker, låter rinna av och finhackar. Smörgåskrasse passar dessutom äggröra fint. Ett litet sting som bryter mot det mjukt krämiga och brödfraset. Och såhär går det till.

Äggröra – den bästa

2 – 3 personer

  • 4 ägg
  • ½ dl vispgrädde
  • salt
  • 20 g smör
  1. Vispa ihop ägg, grädde och en nypa salt.
  2. Värm en panna knappt medelvarm. Lägg i smöret som ska smälta långsamt, inte brynas.
  3. Häll i äggblandningen och rör om och omigen. Inget vispande utan rör från botten så att smeten som precis börjat koagulera föses runt.
  4. Är temperaturen rätt går det relativt fort. Så snart du är nöjd med konsistensen ska röran hällas över i annat kärl annars fortsätter tillagningen. Servera genast. Varm och nygjord är äggröra en delikatess.

Vill du ha ett annat bra äggrecept så kika på inlägget med pocherat ägg vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Burkmat - skafferiets guldkorn
Varmrökt lax - enkel helglyx