Tareqs pocherade ägg – ett kanontips

6 april, 2021
Kategori:
skogtillbord-tareqs-pocherade-ägg-april21

Har ni sett kocken Tareq Taylors smarta tips? Om inte, här kommer det igen – Tareqs pocherade ägg – med en eloge till innovatören. Välkommen in i köket!

Oftast gör man som vanligt. Det finns en bra metod och så rullar det på. Tills någon kommer på ett ännu mycket bättre sätt och nu handlar det om pocherade ägg.

Pocherade ägg är ägg kokta utan skal och det låter sig inte göras hur som helst. Det gäller att få vitan att omsluta den krämiga gulan. Ägget serveras vackert kritvitt, ellipsformat och när man skär i det rinner gulan ut. Mycket delikat historia.

Den vanliga metoden går ut på att sjudande vatten med en skvätt ättika sätts i rörelse innan äggen knäcks i. Vill du veta mer så finns det beskrivet i inlägget här. Så kommer nu Tareq Taylor med en enklare och säkrare metod. Allra bäst blir det med färska ägg.

Tareqs pocherade ägg

 • 4 ägg
 • 1 msk ättika, 12 %

Gör såhär

 1. Knäck äggen i en skål. Viktigt såklart att gulorna inte spricker. Droppa ättikan över äggen. Låt stå 4 minuter. Det syns genast att vitan drar ihop sig runt gulorna och att vitorna skiftar en aning i färgen.
 2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Stjälp försiktigt i alla äggen och se till att vattnet bara sjuder. Sjud 3 minuter och några sekunder. Plocka upp de perfekta äggen med en hålslev.

Ett kanonrecept för den som liksom jag uppskattar pocherade ägg. Här kommer min variant med de perfekta äggen på macka. Knaperstekt bröd, gröna blad, karamelliserad lök, majonnäs och bacon. En lyxvariant av ägg och bacon.

Ägg- och baconmacka my way

2 pers

 • 2 färska ägg
 • ¾ – 1 msk ättika, 12 %
 • 1 stor gul lök
 • 3 skivor bacon
 • 2 skivor surdegsbröd
 • gröna grejer, exempelvis babyspenat, sallat, smörgåskrasse
 • 2 msk majonnäs, gärna hemgjord se länk nedan

Gör såhär

 1. Knäck äggen i en skål. Droppa över ättikan och låt stå 10 min.
 2. Skala och skiva löken tunt. Stek på medelvärme till fin gyllenbrun färg.
 3. Stek baconskivorna knapriga. Låt rinna av på papper och hacka i bitar. Rosta eller stek brödskivorna till fin färg.
 4. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Stjälp i äggen och sätt en timer på 3 minuter när vattnet börjar sjuda. Ta upp med hålslev.
 5. Lägg ihop mackan med gröna blad i botten. På dem karamelliserad lök, baconhacket, äggen och en klick majonnäs. Hugg in!

Vill du ha ett annat bra äggrecept som passar dagens macka så kan du kika på den hemgjorda majonnäsen vid länken här. Tar högst 30 sek att göra och blir fantastiskt bra. Allt gott! Kat : )

Ramslökssoppa - efterlängtat vårtecken
Post-påsk-sallad, en resträddare