Ramslökssoppa – efterlängtat vårtecken

8 april, 2021
skogtillbord-ramslökssoppa-april21

Ramslökssoppa – ett säkert och efterlängtat vårtecken. Bokskogen väntar klokt på värme, men ramslöken kan inte hejda sig. Den breder ut sig under de bara bokarna som ett friskt, knallgrönt hav. Välkommen ut i våren!

Ett av mina bästa vårtecken. Årets startskott och det första ätbara att skörda. Kanske också det bästa. Ramslöken bjuder på en klorofyllgrön kick med doft av frisk, gräsig vitlök. Definitivt den elegantaste av vårgrödorna. Och den mest användbara.

Jag plockar så mycket samvetet tillåter och faktum är att det inte märks i allt det gröna. Det finns skäl att ta för sig och skäl att hålla igen. På vissa ställen är ramslök fridlyst. Kolla innan du plockar.

I min ramslöksskog är det fritt fram och jag tar en liten skörd både till dagens ramslökssoppa och till ett par andra projekt. Det kommer definitivt bli en pesto. En av familjens favoriter.

Kan man spara härligheten? Mitt absolut bästa tips för att behålla både färg och arom är att vacuumpacka bladen och frysa dem. Jag vet att jag varit tveksam till lagring i tidigare ramslöksinlägg, men det här fungerar verkligen. Och nu blir det soppa på de alldeles nyplockade.

Ramslökssoppa

2 – 3 personer

  • 2 medelstora potatisar
  • 2 dl grädde
  • 3 dl vatten
  • 1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 knippa ramslök
  • salt
  • svartpeppar

Ramslöksolja

  • 1 dl rapsolja
  • 1 knippa ramslök

Gör såhär

  1. Skala och skär potatisen i bitar. Lägg i en kastrull tillsammans med grädde, vatten och buljong. Koka potatisen mjuk.
  2. Strimla ramslöksbladen. Lägg löken i soppan och mixa. Allra bäst och helt slät blir den i en blender. Smaka av med salt och peppar.
  3. Hetta upp oljan till 60 – 70 grader. Strimla lökbladen, lägg i behållaren till en stavmixer och häll den heta oljan över. Mixa slät och knallgrön.
  4. Häll upp soppan i tallrikar och droppa i oljan. Den som vill strör lite finhackat knaperstekt bacon över, eller varför inte en sked löjrom för att fira in våren rejält.

Vill du kika på recept till min ramslökspesto så hittar du den i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sötpotatis sommaren 2021 - en odlingspuff
Tareqs pocherade ägg - ett kanontips