Sötpotatis sommaren 2021 – en odlingspuff

17 april, 2021
Kategori:
skogtillbord-sötpotatis-2021-april21

Odla egen sötpotatis sommaren 2021!? Absolut, inte alls svårt och en fantastisk känsla att gräva upp de vackert orangea eller lila (!) knölarna. Kom igång genast och här har du några tips på vägen. Välkommen ut i odlingarna!

Igen och igen återkommer jag till min sötpotatis. Tänker att vi ska bli en hel hop som odlar och för vidare, för inte ska vi importera det vi kan odla själva!

Så gott som alla grönsaker har varit nyheter. Både att äta och att odla. Tomater ansågs giftiga och odlades som prydnad. Potatisen blev sprit och ja, sådär kan man leta sig genom stora delar av en ordinär grönsaksdisk. Idag vet vi precis, men alla har de varit nykomlingar.

Och nu är det sötpotatisens tid. Visst har vi ätit, men få har skördat egna och nu är det dags.

Sötpotatis är inte alls potatis. De är inte ens avlägsna släktingar. Tillhör du dem som njuter av den vackert blå ”Blomman för dagen” så kan jag berätta att den är en sötpotatiskusin.

Jag sparar en fin sötpotatisknöl varje skörd för att låta den skjuta skott framåt nästa vår. Inte svårare än att jag lägger den till hälften begravd i jord. Den brukar själv tala om när det är dags genom att skicka ut små skott där den ligger på vänt.

När de gröna skotten snabbt vuxit till sig knipsar jag av ett antal sticklingar. Så många som jag vill ha plantor. Sedan rotar jag dem i varsin kruka med plastpåsar över. Jag vill inte att de ska stå för länge och stampa i liten kruka. De behöver utrymme. Och näring. Och värme.

Ut får de komma till försommaren. 10 juni är mitt mått för garanterat frostfritt. Plantorna får bo skyddade i någon form av drivbänk. De långa rankorna hålls tillbaka något under sommaren. De kastar sig gärna ut meterlånga och blommar om de får chans, men jag vill ge all kraft till knölarna och klipper av de längta rymmarna. Pytsar dessutom på extra näring flera gånger under växtperioden.

Skördar sent, men absolut före det blir risk för frost. Jag har plockat upp mängder med knölar som sedan trivs fint i rumstemperatur under lång tid innan de rostas i ugn, hamnar i gryta eller blir till stomp.

Sticklingar för odling börjar dyka upp i olika plantskolor. Jag beställde mina första av både orange och mörkt lila sötpotatis från klostra.se. Sorten heter Erato och efter första köpet har jag varit självförsörjande på sticklingar. Vill du veta ännu lite mer och få ett schyst recept kan du kika på inlägget här.

Ni bara måste prova! Allt gott! Hälsar Kat : )

Brännässlor - pesto och snabbfräs
Ramslökssoppa - efterlängtat vårtecken