Brännässlor – pesto och snabbfräs

18 april, 2021
skogtillbord-brännässlor-pesto-snabbfräs-april21

Brännässlor – råvaran som bara har några veckor på sig att värderas som underbar innan den blir till ogräs. Välkommen in i köket!

De första gör mig innerligt glad och jag kan aldrig låta bli att plocka dem genast. Brännande fingertoppar är ett säkert vårtecken. Och från första april har jag alltid en papperspåse i fickan, utifall att andan faller på.

Det finns några ständigt återkommande recept. Soppan är given, dessutom blir det pesto och så min allra vanligaste variant, de snabbfrästa.

Det är precis lika enkelt som det låter. Nässlorna ska vara späda och har de hunnit växa till sig är det topparna som gäller. Ta hem och skölj noga i kallt vatten. Skölj igen för alltid är det något litet gruskorn som inte vill släppa taget. Lägg att torka till lite grann på en handduk.

Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i nässlorna när pannan är varm. Klicka blixtsnabbt i lite smör, salta, rör om och servera genast. Det går verkligen så fort. Och är så gott.

En variant är att riva i lite vitlök. Det här fräset passar till mycket. Brukar du servera spenat så funkar snabbfräs på nässlor som alternativ.

En annan favorit är pesto…jag tror att ordet/namnet anspelar på att den ska mortlas, men jag gör min i minimixer. Rostade hasselnötter istället för de överskattade pinjenötterna. Och så riven svensk hårdost. Verkligen mycket gott!

Pesto på brännässlor

  • 1 l nyplockade, späda nässlor
  • ¾ dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • en nypa salt
  • 1 näve rostade hasselnötter
  • 1 dl riven präst- eller västerbottensost

Gör såhär

  1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Skölj nässlorna mycket noga. Förväll dem i vattnet en knapp minut.
  2. Häll av och krama sedan ur så mycket vatten som du bara kan ur nässlorna.
  3. Lägg i mixer med olja, grovhackad vitlök och salt. Mixa ihop och lägg i hasselnötterna. Kör kort eller lite längre beroende på hur du vill ha dina nötter. Jag gillar att det är lite bitar kvar.
  4. Rör i osten och smaka av. Kanske vill du ha lite mer sälta?

Urgott till pasta, men också på en bättre macka med olika härliga pålägg. Eller varför inte blanda med en plåt rostad potatis.

Jag har en pestovariant med ramslök som du hittar vid inlägget här. Recept på en vacker illgrön paj med brännässlor finns vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vårskördade rotsaker
Sötpotatis sommaren 2021 - en odlingspuff