Vårskördade rotsaker

19 april, 2021
skogtillbord-vårskördade-rotsaker-april2021

Ett år har vi haft ihop, mina vårskördade rotsaker och jag. Och det är nu som de är som bäst. Lär mer om favoriterna jordärtskocka, svartrot och palsternacka. Välkommen in i köket!

Det var i början av april förra året som jag petade ner frö till svartrot och palsternacka. Sorterna heter Gladiator och Geante noire de russie. De sattes i lådor med mullrik och rätt sandig jord.

En blandning som skiljer sig helt från jorden de mött om jag sått dem direkt på friland. Här är rejält lerigt. Bra på många sätt, men det passar långa rötter dåligt och framförallt svartrötterna är omöjliga att gräva upp i tung jord. De bryts helt enkelt av.

Jag jobbar på att förbättra jorden på mina 6 (!) kolonilotter med stora mängder lövmull och ensilage, men det tar sin tid. Därför kör jag lådodling till rötterna så länge och de verkar helnöjda.

Efter 1 år i jorden, en växtsäsong och en vinter, är de ljuvliga. De är spröda och söta under en dryg månad tidigt på våren. Det gäller att passa på innan de sätter igång att växa på riktigt inför sommaren. Det som händer då är att de blir träiga och tar sats för att blomma och bilda frö.

Ungefär vid samma tid som fröna såddes planterade jag knölar från den goda och vackert blommande jordärtskockan bianca. Och här funkar leran fint, för nu, ett år senare skördar jag de finaste, tunnskaliga knölarna.

Alla tre har gemensamt att de blir godare efter en vinter. Jag ugnsrostar för att verkligen njuta av koncentrerade smaker och nästan karamelliserad sötma.

Det enkla receptet är att skala palsternackan som sedan skivas på längden. Svartroten skalas och jordärtskockorna tvättar jag noga utan att skala. Dela stora bitar i mindre, vänd i olja, salta och rosta till fin färg i ugn på 200 grader. Så enkelt och mycket, mycket gott.

Till dagens plåt gjorde jag pesto på brännässlor. Receptet på den hittar du i inlägget här.

Till alla lyckliga som har en liten jordlott att odla: Ut och så rotsaker för nästa års vårmiddagar! Allt gott! Kat : )

Vårens nässelpaj 2021
Brännässlor - pesto och snabbfräs