Vårens nässelpaj 2021

25 april, 2021
Kategori:
skogtillbord-nässelpaj-april21

Nässelpaj 2021 – varje vår nässelpaj och nästan alltid i en uppdaterad version. I år kommer den som en överraskningspaj. Välkommen in i köket!

Under några veckor tillhör nässlor en av mina favoritprimörer. Både doft och smak har en gnutta svarta vinbärstoner. Där finns också en touch av jord och av klorofyll. Säregen och mycket vårig.

På vårmenyn står alltid en nässelpaj. Jag brukar uppdatera konceptet med nya varianter och här kommer den som nässelgömma. Ofta syns det på mina rätter vad som väntar, men här ligger nässlorna i ett lager under ett krämigt osttäcke.

Ge dig ut på nässeljakt för nu är de som allra bäst. Plocka bara de späda, knubbiga nästan lite lilaskimrande nässlorna.

Nässlor behöver alltid sköljas ordentligt. Gärna flera gånger. De har en tendens att plocka med sig små gruskorn på vägen upp när de växer och det vill vi slippa. Efter sköljning förväller får de landa helt kort i en stekpanna med smör och vitlök.

skogtillbord-nässelpaj-april21
Nässelpaj 2021 – den supertunna filodegen blir som en frasig tusenbladsdeg när den gräddats. Lite elegans mot de ruffa nässlorna. Ett krämigt osttäcke till det och årets version är fullbordad.

Ett alternativ är att förvälla dem hastigt, hacka grovt och sedan steka snabbt. Då blir smaken aningen mildare. Det går också fint att blanda med neutralare blad som spenat.

Jag använde filodeg. Ni vet de supertunna bladen som penslas mellan varven och blir som en frasig tusenbladsdeg när den gräddats. Lite extra jobb att pensla, men med mycket fint resultat.

Nässelpaj 2021

 • 1 liter nässlor, de finaste topparna
 • 1 vitlöksklyfta
 • 200 g creem cheese, mjuk färskost
 • 1 ½ dl crème fraiche
 • 150 g riven prästost eller annan svensk hårdost
 • 1 ägg
 • 100 g smör
 • 450 g filodeg, fryst

Gör såhär

 1. Skölj nässlorna mycket noga och låt dem rinna av. Stek hastigt i smör med riven vitlök, salt och peppar.
 2. Rör ihop färskost med crème fraiche, riven ost och ägg.
 3. Smält smöret. Ta ett blad av den tunna filodegen åt gången och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg bladen omlott ett efter ett så att de till slut bildar en rundel. Pensla med smör mellan varje blad.
 4. Täck mitten av botten med nässlor, inte ändå ut i kanten. Det måste finnas en vikmån. Klicka över ostkrämen och vik in kanten så att du får till en fin rund form.
 5. Sätt in plåten i ugnen och grädda pajer till fin färg 35 – 40 minuter.

Vi åt pajen med lättkokt sparris vid sidan. Mycket, mycket gott!

Förra årets nässelpaj kan du kika på vid länken här. Och vill du utöka dina nässelrecept ytterligare så finns tips om nässelpesto i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Valborgsgrill - öppen eld maxar smaken
Vårskördade rotsaker