Post-påsk-sallad, en resträddare

4 april, 2021
skogtillbord-post-påsk-sallad-april21

Post-påsk-sallad, perfekt när vi befinner oss efter aftonen, men ändå mitt i helgen. Detta är dagen för en stor vacker sallad där det mesta platsar. Välkommen in i köket!

I år är vi många som firar pyttepåsk. Den dignande buffén är reducerad, men rester blir det hur som helst. Såhär precis efter själva aftonen vill jag behålla känslan av vårens storhelg, men ändå inte duka upp småskålar med gårdagens skrap. Vi ger dem istället en ny roll i en post-påsk-sallad.

En sallad är inte samma sak som en sallat. Sallad är rätten, sallat är de gröna bladen som ofta finns i en sallad. Salladsrätten kan ses som ett sprakande eldorado av möjligheter för den kreativa matlagaren. Här kan man blanda och ge med finess.

Den perfekta utgångspunkten för rester och inte minst efter ett påskbord. Tänk såhär:

Idéer för en post-påsk-sallad

  • Leta genom kylen efter alla sorters blad och gröna grejer. Eller vegetabilier överhuvudtaget: rädisor, kryddörter, sallat, sockerärtor och kokt potatis. Skär, hacka  eller skiva.
  • Kokta ägg i gömmorna? Ta fram tillsammans med lax eller stek eller färsbiffar eller ett par korvar.
  • Laddade ni gårdagen med extra god ost så ska den inte bli en långliggare i kylen. Den blir perfekt till salladen.
  • Brödkanter i tärningar är riktigt bra i sallad. Stek knapriga och strö över.
  • Nötter och frön kan kryddrostas och bidra med smak och struktur.
  • Och till sist ska det vispas ihop en riktigt bra dressing.

Här laddar jag med några länkar till recept för inspiration. Dels inlägg som hör ihop med bilderna ovan. Dessutom ett par dressingvarianter.

Matjessallad-extra-allt

Påsksallad på hovmästarvis

Sallad med senapssting

Caesardressingen vi älskar

Krämig örtdressing för gröna grejer

Allt gott! Hälsar Kat : )

Tareqs pocherade ägg - ett kanontips
Påsksallad med senapssting