Varmrökt lax – enkel helglyx

18 mars, 2022
Kategori:
skogtillbord-lax-rökt-mars22

Varmrökt lax – med en liten känsla av lyx helt utan arbetsinsats. Gör en grandios laxmacka eller en helgfin middagstallrik. Välkommen in i köket!

Varmrökt lax – idag klingar det festmat, buffébord och storhelg, men i grunden är det en dåtidens konserveringsmetod. Rökt har helt enkelt längre hållbarhet än färskt. Laxen saltas dessutom alltid innan den röks. En tvåstegsmetod i lagringsteknik. Lite som både hängslen och bälte.

Smaken av salt och rökt sitter kvar som gjutet i vårat gemensamma smakkanon, men innebörden är ny. Den är inte längre ett uttryck för glädjen att maten säkrats för lång tid, nej nu handlar det om fest. Men de rökta tonerna ställer lite krav. De måste kombineras med finess.

Varmrökt lax – bästa sällskapet

Låt mig presentera några av den rökta laxens bästa smakkamrater.

  • Först ut är de som samtidigt förmår lindra och lyfta fram både salt- och röktoner: ägg är definitivt en, liksom majonnäs och avokado.
  • Bjuder upp till fredlig kamp i smakdramat gör: pepparrot, senap, smörgåskrasse och rädisa. Alla med mycket karaktär utan att krocka med det rökta. Det här är smakkompisar som tillför ett trevligt uppiggande sting.
  • Sedan kommer den stora gruppen röksällskapliga grönsaker och frukter: dill, sallat, gurka, potatis, gräslök, citron, äpple, blomkål, rödbetor och sockerärtor.

Listan kan göras mycket längre, men det här är några säkra kort. Och varför inte testa genast nu i helgen. En rejäl laxmacka till en tidig vårutflykt hittar du i inlägget här. Vill du istället bjuda på varmrökt lax som middagsrätt kan den med fördel serveras med en äggkräm och recept finns vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Äggröra - den allra bästa
Kyckling - mer än bara bröstfilé