Oststuvad spetskål – vardagskalas

28 mars, 2022
skogtillbord-spetskål-oststuvad-mars22

Oststuvad spetskål – vardagliga ingredienser som tillsammans blir något utöver. Små enkla trick som sätter smak på ett underbart tillbehör utan att krångla till det. Välkommen in i köket!

Kål är en favorit. Alla sorter. Och alldeles speciellt den lite spädare spetskålen. Röd eller vit, båda har en särskild ställning i mitt kålhjärta. Idag handlar det om den vita.

Den som känner huvudkålens natur vet att något händer när de hamnar i stekpannan. En lätt brynt yta plockar fram det allra bästa. Kokt förlorar den smak och istället framträder en lite unken svavelton jag vill undvika.

Stuvad kål ska vara mjuk, men den får inte förlora sin fräschör. Särskilt inte spetskålen som har späda nästan salladslika blad. Snabbt ska det gå. Jag finstrimlar inte, knivarbetet får vänta tills de ligger på tallriken. Istället tillagar jag den i rätt rejäla klyftor.

Stuvad behöver för övrigt inte betyda tjocka mjölredningar. Jag låter grädden göra jobbet när den kokar ihop och tjocknar.

För att plocka fram de bästa smaktonerna hettar jag upp olja i en stekpanna där kålklyftorna hamnar och vänds så fort de fått fin färg. Sedan ska ska de bara puttra en kort stund med sina goda vänner mejerierna grädde och ost. Och såhär går det till.

Oststuvad spetskål

4 personer

  • 1 litet huvud spetskål
  • 1 ½ – 2 dl grädde
  • 1 dl riven, lagrad ost
  • salt
  • svartpeppar
  • eventuellt fint hackad persilja
  1. Skär spetskålen i klyftor. Salta och stek i olja till fin färg. Häll på grädden och låt kålen småputtra tills grädden tjocknar något. Rör i osten och smaka av med salt och peppar. Stö eventuellt över en liten näve finhackad persilja.
  2. Servera med stekt korv, eller med färsbiffar och lingonsylt, eller som del av en vegetarisk måltid.

Det är en sanning med modifikation att spetskål alltid är bäst efter kort tillagning och ett av undantagen är kålpudding, mitt recept hittar du här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Lättrimmad ishavstorsk med spenatkräm
Vispad citronpannacotta - Helgens dessert är fixad