Långhelgens räkfest

6 januari, 2023
Kategori:
skogtillbord-räkfest-jan23

Långhelgens räkfest – lite lättare och fräschare. Julen har firats med dukade bord och stora serveringar. Nu vill vi ha nytt! Välkommen in i köket!

Inga nyårslöften. Inga dåliga samveten. Men tycker ni som jag att det finns en gräns? En som grundar sig i vad man faktiskt längtar efter? Bakom mig ligger skinka, glögg och choklad. Nu väntar helt andra matäventyr. Och precis när vi är där stundar en långhelg till. Den kommer att gå i räkans tecken.

Räkor finns året om och mest äter vi under sommaren. Egentligen borde vi göra precis tvärtom. Nu är de som allra bäst. Det är de riktigt kalla haven som ger den högsta kvaliteten. Därför satsar jag på räkfest under trettonhelgen. Och här har ni tre favoriträtter:

Trettonhelgens räkfest

Först vill jag tipsa om en sallad. En med asiatiska smaker. Sälta och umami från räkorna, lite frisk sötma adderas med mango och limesyra till det. Krispig sallat, spenat och gurka. Finskurna morotsstavar och örtig koriander (eller inte). En lätt het och syrlig dressing till. Helt perfekt att lätta upp det lätt stinna julsinnet med. Receptet ligger vid länken här.

Mitt nästa förslag är räkmackan. Lite annorlunda på tunnbröd med rivet ägg och tunt hyvlad fänkål. Majonnäs absolut. Sallad och pepprig krasse definitivt. Rulla ihop, ät och där har du din räkfest. Kika på recept i inlägget här.

Nummer tre är en pastarätt. Enkel och ätvänlig. Räkor, tomat, vitlök och chili sätter tonen och ingen protesterar. Kika vid länken här för recept.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Sötsyrliga efterrätter
Vintergrönsaker - Så mycket bättre