Vintergrönsaker – Så mycket bättre

3 januari, 2023
skogtillbord-vintergrönsaker-jan23

Vintergrönsaker – kanske årets allra bästa. Nyttigt ligger inte överst på min priolista för mat, men när det sammanfaller med gott är jag helt med. Välkommen in i köket!

Jag läser en artikel från en pålitlig källa. Livsmedelsverket har kikat på grönsaker i säsong. Kanske kan man tro att vi just nu befinner oss i midvinterns bottenläge, men uppenbarligen inte. Vinterns grönsaker verkar slå sommarhalvårets.

De är proppfulla med allt en kropp kan behöva. Grova, lagringsbara grönsaker som kål och rotfrukter fyller upp reserverna av mineraler, vitaminer, antioxidanter och fibrer. Näringsrika och energigivande, men allra mest goda.

500 g grönsaker och frukt per vuxen person och dag är målet. För barn är siffran 400 g. Låter mycket, men är inte svårt att nå med god mat.

Vintergrönsaker – mina tips

skogtillbord-vintergrönsaker-jan23

Ugnsrostade rotsaker – prova exempelvis att honungsrosta morötter. Eller ge jordärtskockan en chans att visa upp sig, faktiskt helt oemotståndlig som krossad. Och så har vi en klassiker med rödbetor på krämig ostbädd.skogtillbord-vintergrönsaker-jan23

Kålens bästa sidorEn panna fyll av vinterns bästa och kombinationen kål och äpple är en upplevelse. Brysselkål väcker alltid känslor, för eller emot. Osäker ska definitivt testa med ost, grädde och lite knaprigt fläsk. Den milda spetskålen mår gott av att få en liten stekyta, missa den inte.

skogtillbord-vintergrönsaker-jan23

SoppaRödbetssoppa! Det finns ett skäl till att den är nationalrätt i flera länder. Eller gör en knalligt orange pumpasoppa. Mild som en smekning är soppan med palsternacka och blomkål.

skogtillbord-vintergrönsaker-jan23

Och så har vi salladerna – Så mycket mer om du väljer min höstsallad eller går direkt på vintersalladen. Och varför ska rödbetssalladen förpassas till jul? Här har du min vintervariant.

Vad är väl 500 gram om inte alldeles underbart! Allt gott! Hälsar Kat : )

Långhelgens räkfest
Nyårets småplock - före och efter