Veckans råvara – brysselkål

17 februari, 2020
skogtillbord-rveckansråvara-brysselkål-feb20

Brysselkål – älskar, älskar inte? En råvara som väcker åsikter. Brysselkål har egenskaper som måste tämjas för att den ska briljera. Inte svårt alls för den som vet hur. Välkommen in i köket!

Brysslarna ska få ännu mer utrymme den här säsongen. Jag vill ha mängder. Men inte alla håller med och jag fattar varför. Det här är en råvara som har sina egenheter och den tillagas ofta på ett sätt som uppmuntrar de sämsta sidorna. Nej, jag säger skippa koket och satsa på att ugnsrosta. Kokt brysselkål är helt enkelt ingen hit. Punkt.

skogtillbord-rveckansråvara-brysselkål-feb20
Brysselkål en bitter liten rackare som blommar ut i rätt sällskap. Knaprigt fläsk, ost, svartpeppar, citron och grädde är några av de bästa vännerna.

Det är ett aromämne, glukosinolat, som ställer till det. Svavelosande är ingen överdrift. Den goda nyheten är att det handlar om ett ämne som i vetenskapliga undersökningar visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdom liksom för vissa cancerformer.

För den som vill slippa doften av svavel och dessutom mota brysselkålens tydliga beska kommer här ett antal råd. Jag lovar, det här kan omvända dig och förvandla brysselkålen till en ny favorit. Vet du förresten att den också går under namnet rosenkål. Låter inte dumt, eller hur?!

Så tämjer du din brysselkål

 • Ät den ugnsrostad eller stekt. Ingen vätska tillsätts innan den fått fin färg och levererar en doft av…nötiga popcorn!? Ja, faktiskt. Sätt ugnen på 200 – 225 grader. Ansa de fina små brysslarna, vänd dem i olja och salta lätt innan de rostas till fin färg cirka 15 minuter. Alternativt kan de stekas varsamt i panna.
 • Ge de små rackarna rätt sällskap. Det bittra kan mildras och det som ska till är sälta, fett, sötma, umami och syra. Kanske inte alla samtidigt, men minst ett par åt gången.
 • Måste du välja så kommer fett och sälta först. Ett klockrent sällskap för brysselkål är fint tärnat stekt fläsk, rimmat eller rökt. På en plåt med ugnsrostad brysselkål kan du dessutom tillföra lite honung. Och eventuellt några droppar ”rund” balsam- eller sherryvinäger. Då har vi lyckats med sälta, sötma och syra. Tji fick beskan som får ge sig i sammanhanget.
 • Sötma kan annars tillföras med frukt. Äpple är perfekt. Eller apelsin som dessutom tillför lite syra. Vill du åt mer syrligt så ställer alltid citronen upp.
 • Sälta och umami kan adderas i form av ost och när vi ändå är inne på mejeri vill jag plocka fram grädde och créme fraice som effektivt mildrar beskan, för övrigt gärna i kombination med just ost.
 • Kryddiga accenter som jag särskilt gillar till brysselkål är timjan, vitlök och svartpeppar. Och till sist en uppstickare, den rostade hasselnöten.

Dags att omvärdera en fin gröda. Ut i köket!

Krämig brysselkål med fläsktärningar

 • 400 g färsk brysselkål
 • 2 dl grädde
 • 1 – 2 msk pressad citron
 • 2 dl riven smakrik ost
 • svartpeppar
 • timjan
 • 100 g fläsk, rimmat eller rökt

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Ansa brysselkålen. Lägg kålen i en form, vänd i ett par matskedar olja och salta lätt. Rosta i ugnen till fin färg cirka 10 minuter.
 2. Koka upp grädden och pressa i citronen. Rör i ost, krossad svartpeppar och lite timjan. Ta ut kålen och häll ostblandningen över. Ställ tillbaka i ugnen 5 – 10 minuter.
 3. Tärna fläsket och bryn det i panna. Ta brysselkålen ur ugnen, strö över de knapriga fläsktärningarna.

Allt gott! Hälsar Kat : )

En sorts dillkött
Chokladig banankaka, en matsvinn-vinst