Chokladig banankaka, en matsvinn-vinst

16 februari, 2020
Kategori:
skogtillbord-banankaka-feb20

Bananer – vårt älskade vardagsgodis. Vi köper fem, äter tre och slänger två. Och sådär håller det på, år efter år. Dags för en räddningsaktion. Gamla bananers upprättelse! Och idag bakar vi chokladig banankaka. Välkommen in i köket!

Våra pålitliga polare bananerna. De är mellanmålet och småttingarnas första smakportioner. De är humörshöjaren när blodsockret faller och de finns alltid till hands. Alla har ett par bananer i fruktskålen. Men de är också vår största svinnvärsting.

Mitt relativt nya odlarliv har förvandlat min matsyn. Jag vet vad som ligger bakom. Ett frö sås, det skolas om, och om igen, plantan sätts ut, den blommar, små frukter visar sig, de ska gödslas och vårdas, det skördas, packas, skeppas, plockas upp och där står du med varukorgen. Fortsättningen kan vi. Ofta slutar den i sophinken.

skogtillbord-banankaka-feb20
Banankaka är verkligen en svinnvinst. Lätt övermogna bananer gör kakan söt och saftig.

I min egen odling tillåter jag mig att vara kräsen. Jag vill ha det bästa och en maskäten morot slänger jag utan att tveka i komposten. Tillbaka till jorden är en okej filosofi för den som odlar själv i liten skala, men bananer? Deras värde som kompost kan inte matcha allt arbete och all miljöpåverkan. Värdet finns i näring, i smak och i konsistens. Vi måste göra hela processen värd sitt pris.

Den goda nyheten är att de verkligen slängs i onödan. De är för bra för soporna. En brunprickig banan har inte gjort sitt. Den har andra uppgifter och banankakan är en.

Jag har testat flera recept och det här är en kombination av ett par olika. Den innehåller både bakpulver och bikarbonat. Inte helt ovanligt i kakvärlden, men varför? I bakpulver finns redan en hel del bikarbonat, men också syra. De två tillsammans lyfter kakan i kombination med vätska och värme.

Min teori är att extra bikarbonat ökar häveffekten och gör kakan porösare vilket kan behövas med tanke bananerna som tynger smeten. Bikarbonat behöver syra för att sätta fart och jag förmodar att den som finns i det tillsatta bakpulvret räcker för den extra teskeden.

Extra bikarbonat påverkar också kakans färg så det är bra att hålla koll och skydda ytan så att den inte blir för mörk mot slutet av gräddningen.

Nu till verket!

Banankaka med choklad

 • 150 g tempererat smör
 • 3 dl socker
 • 2 ägg
 • 5 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • 2 msk kakao
 • 100 g mörk choklad, grovt hackad
 • 4 medelstora väl mogna bananer
 • 2 msk grädde eller mjölk

Topping

 • eventuellt 1 banan

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform eller tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en rund bakform med avtagbar kant.
 2. Vispa smör och socker vitt och fluffigt. Vispa i äggen ett i taget.
 3. Blanda de torra ingredienserna, mjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao och hackad choklad.
 4. Mosa bananerna tillsammans med grädde eller mjölk. Jag vill ha dem riktigt fint mosade, men andra föredrar lite bitar kvar. Du bestämmer.
 5. Vänd ihop alla ingredienserna med en slev. Inte röra bara vända tills allt är blandat.
 6. Häll upp i formen och om du har en banan över kan den delas på längden och försiktigt läggas i formen som dekoration.
 7. Grädda i nedre delen av ugnen 40 – 45 minuter. Prova med sticka som inte ska vara kladdig. Servera ljummen eller avsvalnad.

Den som äter kakan ljummen kommer att hitta den grovt hackade chokladen som smälta smakexplosioner i kakan och får den svalna helt i kyl blir det istället små knapriga chokladbitar som kontrast mot den mjuka kakan. Har du redan ätit upp dina bananer så kanske en kaka med totalfokus på choklad passar bättre. Se receptet här – Kullavikskaka en vinnare! Allt gott! Hälsar Kat 🙂

KAMPANJ: Börja prenumerera – Erbjudande till dig som följer Land.se

Veckans råvara - brysselkål
Alla hjärtans festmiddag