Alla hjärtans festmiddag

12 februari, 2020
Kategori:
skogtillbord-allahjärtan-fest-torsk-smörsås-feb20

Alla hjärtans festmiddag! Borde vara rubriken för varje dag, inte sant? Gråmulen februaritisdag eller uppklädd kalasfredag. Nå, nu blir det fest på säsongens finaste skrei och beurre blanc-sås. Välkommen in i köket!

Jag är en usel firare när de kommer till särskilt märkta dagar. Missar dem helt enkelt ofta, men det betyder inte att jag ogillar tända ljus och festliga middagar. Tvärtom. Och nu på vårvintern återkommer de ofta.

För att vi så innerligt behöver lite uppmuntran nu på kanten av vintern och för att vissa råvaror verkligen briljerar. Skreien har landat i Nordnorge efter en lång vandring från ishavet. De stora torskarna är en delikatess med kort säsong på ett par månader.

Oftast är det ryggfiléer vi får tillgång till. Köttet är fast, vitt och lätt att tillaga. Bra också att veta att skrei har grönt ljus i WWFs fiskguide och att skreifisket är MSC-certifierat.

skogtillbord-allahjärtan-fest-torsk-smörsås-feb20
Till alla hjärtans festmiddag bjuder vi på säsongens finaste fisk. Det blir skrei med beurre blanc-sås.

Här kommer vi att sjuda torskryggen varsamt. Vattnet ska vara stilla på gränsen till kokning. En matsked salt till en liter vatten ger fin sälta. Innertemperaturen ska ligga mellan 50 – 52 grader när den är klar. Jag håller på 52, då är den inte längre glasig utan rakt genom vit utan att vara torr.

Till den vita magra torsken blir det en smörsås. En klassisk beurre blanc. Den färdiga såsen ska vara helt slät och krämig. Tillagningen är snabb, men den kräver att man vispar som en tok och hur bra ballongvispen än är så föredrar jag en vanlig trådvisp när mängderna är små. Skratta ni, men i det här sammanhanget är den perfekt.

Såsen ska helst göras precis före servering. Den kommer att stelna om den får vänta och blir inte bra av att värmas igen.

Ett hett tips när det ska lagas finare middagar med flera moment att tima och starta med en bra plan. Gör en så kallad mice en place. Och nu till verket!

Alla hjärtans festmiddag – Skrei med beurre blanc-sås

4 personer

4 ryggbitar av skrei, á 150 g

Beurre blanc

 • ½ dl vitvinsvinäger
 • ½ dl pressad citron
 • 1 finhackad schalottenlök
 • 4 grovt krossade vitpepparkorn
 • 300 g kallt normalsaltat smör i centimeterstora tärningar

Tillbehör

 • plockade dillvippor
 • finskuren gräs- eller salladslök
 • 2 msk romkorn, kalix löjrom eller annan sort

Gör såhär

 1. Sjud torsken varsamt i saltat vatten. En matsked salt per liter vatten. Ha gärna en digital termometer till hands för att genast ta upp fisken när den har en innertemperatur på 50 – 52 grader.
 2. Koka ihop vinäger, citron, lök och peppar och reducera tills bara ett par matskedar av vätskan återstår. Sila över i en annan kastrull och vispa i smöret, tärning för tärning. Såsen ska bli slät och krämig.
 3. Lägg upp fisken på tallrik och skeda såsen över. Lägg på dill, gräslök och rommen i små klickar. Servera med potatis och citron. Extra sås kan sättas fram bredvid i en aningen uppvärmd såskanna. Inte het, snarare ljummen.

Vill du kika på en skrei i en annan variant så finns ett recept vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Chokladig banankaka, en matsvinn-vinst
Bearnaise - såsernas konung