Ärtguacamole till en svensk chipsbricka

13 januari, 2023
skogtillbord-ärtguackamole-chipsbricka-jan 23

Chipsbricka på svenska – Frasiga, varma potatischips ripplade med krämig ostsås. Finhackad picklad lök och ärtguacamole. Välkommen in i köket!

Igen blir det potatis. För att det är så in i norden gott och för att jag gillar att käka från hemmaplan. Kolla in vad vi kan göra av det som finns precis här just nu. Kan det till och med bli lite bättre?

Planen är en bricka att samlas kring. Plocka från och småsnacka runt. Eller att placera bredvid sig på soffan. Film eller seriemarathon. Tänk nachos fast på svenska. Potatis odlad här istället för majsmjöl från någon annanstans. Definitivt värt ett försök.

En röra på något som inte färdats över halva jordklotet. Den knallgröna röran är som en guackamole fast gjord på ärtor istället för avokado. Ärtguacamole låter kanske fånigt, men ärtröra leder tanken vilse in på helt fel spår. Långt från filmkväll och chipsfrossa. Synd för smaken kommer inte göra någon besviken. Den sitter där den ska. Röran har ett mer internationellt namn också ”mockamoule”, men då fattar ingen vad det handlar om. Inte än i alla fall.

Ostkrämen som ripplas över har dipkänsla och är gjord på lagrad ost och crème fraiche. Helt slät med mycket smak. Något picklat behövs för att pigga upp och jag körde på finhackad rödlök. Hacket gör det enklare att äta direkt från brickan och löken blir enklare att fördela jämnt.

Ett tips ni inte får missa är att värma chipsen. Mer smak och ännu frasigare. Samma princip som rostat knäcke. För det har ni väl testat!?

Här kommer receptet.

Chipsbricka med ärtguacamole

1 påse lantchips

Ärtguacamole – Mockamole

250 g frysta gröna ärtor

1 lime eller ½ citron

1 vitlöksklyfta

1 kruka färsk koriander

chili i någon form, färsk, flakes eller egen torkad

2 msk olivolja

salt

svartpeppar

Picklad lök

1 röd lök

1 msk ättika (12 %)

2 msk socker

3 msk vatten

Ostkräm

1 ½ dl crème fraiche

50 g riven lagrad ost

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Koka ärtorna hastigt i saltat vatten. Låt rinna av.
  3. Lägg ärtorna i en mixer tillsammans med pressad lime, vitlök, hälften av koriandern, chili, olja, salt och peppar. Hur mycket chili beror på vad du gillar. Börja med lite. När du är nöjd lägger du upp din mole i en eller flera små skålar.
  4. Mixa och smaka av. Kanske behövs mer syra, salt eller hetta. Hacka resten av koriandern och blanda i den.
  5. Finhacka den röda löken. Blanda ättika, socker och vatten i en liten kastrull. Hetta upp och häll lagen över löken. Låt stå 5 minuter innan hacket får rinna av i sil.
  6. Hetta upp crème fraiche i en kastrull. Rör ner osten tills den smälter.
  7. Lägg upp chipsen på en plåt och ställ in i ugnen någon minut, eller två. Håll koll, de får inte brännas.
  8. Rippla såsen över chipsen. Strössla över den picklade löken och ställ skålarna med ärtguackamole på plåten eller brickan du vill servera på. Servera genast.

Vill du kika på en idé om en ost- och charkbricka på svenskt tema så kan du kika på inlägget vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Råbiff med asiatiska smaker
Den lilla gula med stora möjligheter