Hej igen mitt älskade surdegsbröd

19 januari, 2023
Kategori:
skogtillbord-surdegsbröd-jan23

Älskade surdegsbröd – var tog du vägen? Något kom emellan, men vad gör det? Bara att starta en ny omgång. Välkommen in i köket!

Varannan dag hämtar min äldsta dotter ett nybakat surdegsbröd i brevlådan. Ingen prenumeration utan en hängiven pappaledig kompis. Det finns inget stopp. Han bakar i pur glädje och delar ut bröd när egna frysen är full.

Den där bakglädjen känner jag igen. Surdegen som puttrar av liv. Dofterna och ljudet. Har ni lagt örat mot ett bröd precis när det kommer ur ugnen? Ytan krackelerar och det knastrar hemtrevligt.

Jag känner igen mig och har varit där, men något kom emellan och jag kom av mig helt. Tills nu. Alltså mitt älskade surdegsbröd du är så innerligt välkommen tillbaka!

skogtillbord-surdegsbröd-jan23
Gör en egen surdegsgrund. Den håller i år…i alla fall om man bakar flitigare än jag gjort. Recept i länk nedan.

Mitt älskade surdegsbröd – idéer och recept

Vill du göra ett försök så finns en beskrivning här på hur du går tillväga för att få till en surdegsgrund. Det tar ett par dagar, men har man väntat såhär länge spelar det ingen roll. Och sedan finns den där att plocka fram närsomhelst.

Mina första bakförsök gick på en trend om att baka i gryta. Trevlig sysselsättning jag rekommenderar. Recept och beskrivning finns vid länken här.

Ett mer frisläppt bröd i stor sats finns vid länken här. Två stora ljuvliga bröd blir det av en sats. Har för mig att Tareq Tayler står för idén. Fantastiskt goda!

Och så har vi det där med att snitta vackra, enkla mönster i brödet. Svårt? Verkligen inte. Kolla inlägget här och släpp loss. Det finns ett enda måste, en riktigt vass kniv eller ett rakblad.

Låt oss baka! Allt gott! Hälsar Kat : )

Gemensam spis - plockmat att samlas kring
Cassoulet med kyckling - bönan i fokus