Gemensam spis – plockmat att samlas kring

20 januari, 2023
skogtillbord-plockmat-gemensamspis-jan23

Gemensam spis – sådan är den nya trenden. Vi äter i grupp från plockiga brickor och fat. Tillsammans är bäst. Välkommen in i köket!

Runt varje nyår görs trendspaningar. Hur kommer nästa års matvanor att utforma sig? Vad kommer vi äta och hur? Svaren kan skilja sig en del beroende på vem som spanar, men vissa saker håller alla med om. Och i år ser man framför sig hur vi kommer att samlas runt brickor fyllda med småplock. Jag är för!

Det skulle kunna vara plock av alla möjliga slag. En spännande dessertbricka. En rad olika dipper, röror och dressingar att doppa bröd eller grönsaker i. Eller helgens variant härhemma när vi gör små delikata paket av torkat kött, västerbottensostkräm, picklad svamp och chips. Urgott, jag garanterar.

Vi valde en coppa, det vill säga lufttorkat griskött. Någon annan lufttorkad chark går lika bra, men coppa funkar för att skivorna inte är så stora och rätt stadiga. Chipsen gjorde vi själva, men riktigt bra tunna lantchips funkar fint. Jag picklade mina trattisar redan i höstas, men det går att göra samma sak med frysta. Allt löser sig!

Bäst vi sätter igång!

Gemensam spis – plockbricka

4 personer

200 g lufttorkad chark, försök hitta svenska produkter

 Potatischips

600 g stor bakpotatis

500 ml rapsolja

salt

  1. Tvätta potatisen och skiva den mycket tunt. Enklast görs det med en mandolin.
  2. Häll upp oljan i en gryta eller kastrull. Hetta upp oljan så att temperaturen ligger mellan 160 – 170 grader. Testa genom att lägga i en potatisskiva som genast ska börja fräsa och bubbla.
  3. Fritera i omgångar till fin färg. Ta upp och låt rinna av på papper. Salta lätt. Oljan tar inte mycket smak av potatisen och kan silas för att tas fram när det ska friteras igen.

Västerbottensostkräm

100 g Västerbottensost

1 dl vispgrädde

2 äggulor

½ tsk salt

2 ½ dl rapsolja, rumstempererad

  1. Riv osten fint. Hetta upp grädden i en kastrull. Ta från värmen och rör i osten tills blandningen är helt slät. Låt svalna till rumstemp.
  2. Lägg äggulorna i behållaren till en stavmixer. Häll på den svala ost- och gräddblandningen tillsammans med saltet.
  3. Sätt stavmixern i behållarens botten och mixa ner oljan som hälls i en tunn stråle. Ostkrämen ska bli fast och blank.

Picklade trattkantareller

300 g trattkantareller, cirka 1 liter färska

Pickellag

1 ½ dl ättikssprit, 12 %

3 dl strösocker

2 dl vatten

5 tunna skivor färsk ingefära

1 kanelstång

4 hela kryddnejlikor

3 kryddpepparkorn

  1. Rensa svampen noga.
  2. Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg i svampen och sjud på låg värme utan lock 20 minuter.
  3. Häll upp på varm steriliserad glasburk. Diska burken och lägg den 10 minuter i ugn på 100 grader.

Lägg upp alla delarna fint på en bricka eller en bräda. Vi plockade små paket med köttet i botten, lade dit ett par chips, en klick ostkräm och lite picklad svamp. Jag säger bara…såå gott! Och trevligt!

Vill du kika på ett par alternativa kvällsplock så finns det en helsvensk ost- och charkbricka här och en chipsbricka vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gott och blandat - tallrikströst
Hej igen mitt älskade surdegsbröd